Linkovi

'Roundtrip' - novi album Kirka Whaluma


Saksofonist Kirk Whalum je jedan od najsvestranijih glazbenika danas. On svira sve od jazza i rhytm and bluesa, do gospela, rocka i klasične soul glazbe. Kako izvješćuje Doug Levine, na njegovom novom albumu pod naslovom Roundtrip, mogu se čuti, uz Whalumove brojne glazbene utjecaje i neki od članova njegove obitelji.

Kako sam kaže, glazbeni utjecaji unutar njegove obitelji bili su presudni za razvoj Kirka Whaluma. Rođen u Memphisu u državi Tennessee, Kirk je od početka bio okružen glazbom, pjevao je u crkvenom zboru svog oca, učio je glazbu od svoje bake, učiteljice klavira, kao i od svoja dva ujaka, koja su putovala zemljom svirajući jazz. Uz toliku izloženost glazbi od rane mladosti, Wahlum se prvenstveno fokusirao na melodiju.

Kirk Whalum otpočeo je karijeru jazz glazbenika nastupajući u noćnim klubovima grada Houstona u Teksasu. Nedugo kasnije, počeo je nastupati s nekim od najvećih zvijezda rhythm and bluesa poput Whitney Houston, Babyfacea, Al Greena i Luthera Vandrossa. Uz svoje solo izvedbe Kirk se može čuti u glazbi za više filmova, a u svojoj 49. godini života s najnovijim albumom pod naslovom Roundtrip zatvorio je puni krug. Na albumu se nalazi nekoliko obrada njegovih ranijih hitova, kao i snimke skladbi koje je napisao još dok je nastupao u Houstonu.

Na albumu Kirku Whalumu pomažu pjevačice Kim Fields i Shanice, uz posebne goste Earla Klougha, Geralda Albrighta i Jeffa Goluba. Na naslovnoj skladbi nastupaju tri generacije Whaluma, Kirkov ujak Hugh i brat Kevin kao pjevači, njegov nećak Kenneth je na tenor saksofonu, a sin Kyle na basu.

XS
SM
MD
LG