Linkovi

Demokratski predsjednički kandidati oštro kritiziraju politiku administracije prema Iranu


Kandidati za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke jučer su u javnoj radio debati oštro kritizirali politiku predsjednika Georgea Busha prema Iranu. Kritika dolazi neposredno nakon što je objavljena procjena američkih obavještajnih službi prema kojoj je Iran prije četiri godine obustavio razvoj nuklearnog oružja. Senatorica Hillary Clinton izjavila je kako smatra da bi administracija sada trebala promijeniti svoju politiku prema Teheranu. Senator Joseph Biden je izjavio da bi američka politika glede Irana mogla navesti muslimane na zaključak kako Washington vodi rat protiv Islama. Među drugim pitanjima o kojima su putem radija jučer razgovarali demokratski aspiranti na Bijelu kući bila su i pitanje imigracije, uporabe španjolskog jezika u službenim dokumentima i sve većoj moći Kine.

Do ove posljednje u nizu debate dolazi manje od mjesec dana prije stranačkih glasovanja u obje stranke u saveznim državama Iowi i New Hampshireu, čime i službeno počinje američka izborna kampanja, koja će kulminirati prvog utorka u studenom godine, izborima za predsjednika države. Kako javlja Jim Malone, stranačke izbore po saveznim državama pratit će i neka iznenađenja.

Republikanci i demokrati počet će se izjašnjavati o potencijalnim stranačkim predsjedničkim kandidatima 3. siječnja u Iowi. Ankete pokazuju da bi glasanje u Iowi moglo donijeti i neka iznenađenja. Među republikancima najviše šansi za pobjedu – prema najnovijim anketama – ima Mike Huckabee, bivši guverner Arkansasa o kojem se još prije par tjedana jedva i govorilo kao o ozbiljnom kandidatu. Mike Huckabee – inače baptistički svećenik – sviđa se najviše konzervativnim kršćanima koji čine dobar dio izborne baze Republikanske stranke.

Huckabee je nedavno na mreži ABC govorio o svojim vanjskopolitičkim ciljevima, ukoliko postane predsjednik. "Najvažnije je da u nekoliko sljedećih godina obnovimo odnose s drugim zemljama, da ih ojačamo. To ne znači kapitulaciju, to ne znači da smo postali slabi. Naprotiv, ja mislim da će Amerika biti sigurna jedino ako je jaka, ako ima najjaču moguću vojsku, tako da nitko s nama ne želi ratovati".

U Demokratskoj stranci, senatorica iz savezne države New York Hillary Clinton – koja je prema nacionalnim anketama najpopularnija među predsjedničkim aspirantima iz Demokratske stranke – u Iowi tek sustiže Baracka Obamu, senatora iz Illinoisa.

Dok Hillary Clinton naglašava iskustvo, Barack Obama glasačima obećava promjene kao i ograničavanje utjecaja washingtonskih lobista. "Lobisti neće raditi u mojoj Bijeloj kući. Kada ja budem predsjednik, neću im dopustiti da utišaju glas naroda. Zato se i natječem za ovaj položaj. Zato i želim biti predsjednik".

Porazom Hillary Clinton u Iowi natjecanje za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke postalo bi zaista neizvjesno, kaže Larry Sabato sa Sveučilišta Virginije. "Utrka počinje 3. siječnja u Iowi. Hillary Clinton tamo nikad nije bila osobito popularna. Niti u jednoj anketi nije dobila više od 30 posto podrške demokratskih glasača. Ona je na nacionalnoj sceni favorit, no znakovito je da u Iowi barem 70 posto pristaša Demokratske stranke namjerava glasati za nekog drugog".

Prema anketama, demokratske pristaše najviše zanimaju teme poput Iraka i cijene zdravstvenog osiguranja. Republikanske pristaše najviše uznemiruje problem ilegalnog useljavanja, zalažu se za jačanje vojske, kao i za smanjenje poreza.

Stručnjak za političku scenu Iowe Steffen Schmidt, koji predaje na sveučilištu Iowa State, kaže da građani Iowe vrlo ozbiljno pristupaju izboru predsjedničkog kandidata stranke. "Oni koji sudjeluju u glasanju trude se da upoznaju svakog od kandidata. Često i osobno razgovaraju s njima. Interes je prilično velik, pogotovo ako se uzme u obzir da se u Iowi, za razliku od New Hampshirea, ne održavaju stranački, odnosno, primarni izbori već stranački kolegij, koji je nešto neformalniji oblik biranja kandidata".

U stvari, na primarnim izborima građani glasaju za delegate na nacionalnoj konvenciji stranke, koji potom daju glas 'svom' kandidatu. Inače, ankete pokazuju da bi se čak polovica građana Iowe, koji će izaći na stranački kolegij, mogla do 3. siječnja i predomisliti. To izbornu utrku čini još neizvjesnijom.

XS
SM
MD
LG