Linkovi

Vrhovni sud SAD po treći put o pravima zatvorenika u Guantanamo Bayu


Po treći put od otvaranja pritvornog centra u američkoj bazi Guantanamo Bay, američki Vrhovni sud ovaj tjedan raspravlj o pravima tamošnjih zatvorenika. Suci će razmotriti može li 305 zatvorenika iz Guantanama, optuženih za terorizam i veze s al-Qaidom i talibanima, biti suđeno u civilnim sudovima kako bi se ispitali uvjeti njihovog zatočeništva, ali i kako bi im se pružila prilika za obranu.

Rasprava je rezultat priziva koji je podnio Lakhdar Boumediene i još nekoliko zatvorenika. Radi se o alžirskim državljanima koji su živjeli u Bosni i Hercegovini 2001. godine kada ih je uhitila tamošnja policija i izručila američkim organima. Boumediene i drugi zatvorenici tvrde da imaju pravo sudskim putem osporiti svoje zatočeništvo.

Protiv samo trojice zatvorenika podignuta je optužnica, iako Pentagonu planiraju vojno suđenje za 60 do 80 zatočenika. Profesor prava na sveučilištu Georgetown, Neal Katyal, vjeruje da Bushova administracija neće uspjeti spriječiti zatvorenike u nakani da im se sudi na građanskim sudovima. “Mislim da većina pravnih promatrača vjeruje da će vlada jako teško uspjeti obraniti stav da je u skladu s Ustavom da Vrhovni sud uopće ne sasluša ovakve slučajeve.”

Ovi se procesi u Washingtonu slučajno podudaraju s još jednim slučajem na vojnom sudu. Radi se o saslušanju prije suđenja Salima Ahmeda Hamdana, jemenskog državljana pod optužbom da je odgovoran za zavjeru kao član al-Qaide i vozač Osame bin Ladena. Cilj saslušanja je ispitati je li američki vojni sud ovlašten da sudi Hamdenu nakon što je prošlo više od tri godine od podizanja optužnice. Očekuje se da će Hamdenovi odvjetnici ustrajati u tvrdnji da je on ratni zarobljenik, a ne nezakoniti neprijatelj države, te da mu stoga, po pravima Ženevske konvencije, sudi vojni sud, koji ima veće zakonske standarde od onih propisanih za zatvorenike u Guantanamu.

Nakon što su vojni suci, ranije, odbacili optužbe protiv Hamdena, tvrdivši da nisu imali zakonske ovlasti da mu sude, američka vlada je, zajedno s novo-osnovanim žalbenim vojnim sudom, ponovno otvorila optužnicu, ovlastivši suce u Guantanamu da mu sude.

XS
SM
MD
LG