Linkovi

Izložba o markizu de Lafayetteu u Povijesnom društvu New Yorka


Markiz de Lafayette prvi je put došao u Sjedinjene Države iz Francuske kad mu je bilo 19 godina, kako bi pomogao Amerikancima u borbi za neovisnost od Britanije. Jedna izložba u New Yorku odaje počast trajnom utjecaju kojeg je, krajem 18. stoljeća, ovaj mladi Francuz ostavio na Ameriku i njenu borbu za slobodu i demokraciju.

Francuz Marie Joseph Paul Yves Roch Gilbert du Motier de Lafayette ostavio je svoj otisak i svoje ime – iako u skraćenom obliku – širom Sjedinjenih Država. Povjesničar Lloyd Kramer kaže da je više mjesta u zemlji dobilo ime po Lafayetteu nego po ikojem drugom strancu. Fayetteville u saveznoj državi Arkansas, Fayette u državi Maine i ulica Lafayette u New Yorku samo su neki od primjera.

No, njegov utjecaj na ovu naciju proteže se iznad geografskih imena. Izložba u njujorškom Povijesnom društvu istražuje kako je ovaj Francuz, pomagavši Amerikancima u borbi za neovisnost, vratio Americi vjeru u sebe. Video film izložbe prikazuje kako je - po povratku u Pariz iz Sjedinjenih Država, gdje je proveo nekoliko godina nakon što su Amerikanci porazili Britance – Lafayette bio pun žara i ponosa za američku revoluciju.

"Kada se 1782. godine vratio u Pariz, Lafayette je govorio o Američkoj revoluciji s velikom dozom entuzijazma. Zbog loših žetvi i loše kraljevske politike Francuzi su bili željni čuti o slobodi i demokraciji. Lafayette je napisao Deklaraciju o ljudskim pravima koja je sličila Američkoj deklaraciji o nezavisnosti, čiji je autor bio njegov prijatelj Thomas Jefferson."

Lloyd Kramer kaže da je Lafayette igrao značajnu ulogu u osnivanju američke nacije, pozivajući Francusku da pomogne Amerikancima tijekom rata slanjem vojske i novca, te preuzevši po njihovom dolasku ulogu diplomate i pregovarača. Čak i nakon njegovog povratka u Francusku, kaže Kramer, Sjedinjene Države nisu zaboravile njegovu požrtvovnost.

1824. godine, u svojoj 67. godini, Lafayette je bio ponovno pozvan u Ameriku. Njujorška se izložba usredotočila na upravo tu godinu koju je Lafayette proveo putujući Amerikom koja je tada imala 24 savezne države. Kramer kaže da je to za cijelu zemlju bio vrlo emocionalan doživljaj: "Jedna od velikih tema ove izložbe je činjenica da je Lafayettov posjet 1824. godine postao prvi, i jedan od najznačajnijih izričaja američkog nacionalnog identiteta."

Te 1824. godine Lafayette je, kaže Kramer, predstavljao živuću vezu s Georgeom Washingtonom i pobjedama iz revolucionarnog doba. Kramer dodaje da se Lafayette vratio u vrijeme kada se narod, sučeljen s političkim podjelama i vrlo napetim predsjedničkim izborima, borio da uspostavi nacionalni identitet.

Kustos izložbe Richard Rabinowitz kaže da je Lafayetteovo blisko prijateljstvo s tadašnjim vođama i začetnicima američkog Ustava poput Washingtona, Alexandra Hamiltona i Thomasa Jeffersona inspiriralo Amerikance. To se posebno odnosilo na Georgea Washingtona. Vodeći nas kroz izložbu, kustos Rabinowitz pojašnjava: "Ovaj dio izložbe opisuje Lafayettov posjet Mount Vernonu, imanju Georga Washingtona. Na njegovom je grobu Lafayette položio vijenac. Njihovo je prijateljstvo odlikovala neizmjerna predanost. Mount Vernon je tako, u neku ruku, postao svetim mjestom."

Izložbom su obuhvaćeni dokumenti, isječci iz novina, zemljovidi, razni predmeti, čak i osobne stvari koje je Lafayette sa sobom nosio za svoje posjete. Gdjegod bi se našao, Lafayettu je bila priređena topla dobrodošlica te večera s glavnim gradskim dostojanstvenicima. Jedna od audio ilustracija priređenih za ovu izložbu, koja se temelji na stvarnoj zdravici u njegovu čast, posjetiocima dočarava koliko je Lafayette bio popularan:

Richard Rabinowitz kaže da ovaj Francuz zaslužuje posebno mjesto u američkoj povijesti – ove godine, na njegov 250. rođendan, on ga je dobio u Američkom povijesnom institutu.

XS
SM
MD
LG