Linkovi

Darrell Scott, The Avett Brothers i Patty Griffin - neki od dobitnika glazbene nagrade Americana


Pjevač i skladatelj Darrell Scott, novi sastav The Avett Brothers, te Patty Griffin neki su od izvođača - dobitnika priznanja na nedavno održanoj šestoj godišnjoj dodijeli Americana glazbenih nagrada u Nashvilleu. Sa svečane dodjele nagrada posvećenih glazbi zasnovanoj na country, folk, bluegrass i blues tradicijama izvještava Katherine Cole.

Nagradu za pjesmu godine teško je osvojiti na bilo kojem natjecanju pa tako i na ovom, gdje su u konkurenciji bili Lucinda Williams, Patty Griffin, Elizabeth Cook i Darrell Scott sa skladbom Hank Williams' Ghost, ujedno i naslovnu pjesmu njegovog najnovijeg albuma.

Patty Griffin je promakla nagrada za pjesmu godine ali je odnijela trofej za album godine. A albumom Children Running Through pobijedila je u konkurenciji sastava The Avett Brothers, Boba Dylana i Lucinde Williams. Griffin je također proglašena umjetnikom godine. Sastav The Avetts je isto tako osvojio dva odličja, za najboljeg novog izvođača, kao i za grupu godine.

Glazbena udruga Americana udjeljuje i nekoliko posebnih nagrada. Ove godine pjevačica Mavis Staples osvojila je nagradu za slobodu govora, a podijeljene su i četiri nagrade za životno djelo - Willie Nelsonu za skladateljski rad, gitaristu Ry Cooderu za instrumentalne izvedbe, a Jimu Dickinsonu za produkciju. Nagradu za životno djelo dobio je i pjevač Joe Ely.

Ove je godine u Nashvielleu po prvi put dodijeljena nagrada za Glazbenog pionira, koju je dobio Lyle Lovett. Lovettu su se na pozornici pridružili Joe Ely, Patty Griffin i drugi, u izvedbi njegove pjesme If I Had a Boat.

XS
SM
MD
LG