Linkovi

Studentski list iz Indiane i glasilo Episkopalne crkve o nevoljama plišanog medvjedića Muhameda


List studenata Sveučilišta Indiane u Bloomingtonu, Indiana Daily Student, komentira nedavno puštanje na slobodu britanske učiteljice iz sudanskog zatvora.

Podsjetimo, Gillian Gibbons uhićena je prošli tjedan zbog toga što je u osnovnoj školi u Kartumu, gdje je radila, organizirala glasanje među učenicima, kako bi se našlo prikladno ime za razrednu maskotu – plišanog medvjedića. Kako se većina učenika odlučila za u Sudanu najpopularnije muško ime – Muhamed – igračka je tako i nazvana. Međutim, to je – kako se čini - uvrijedilo vjerske osjećaje građana i britanska je učiteljica osuđena na kaznu zatvora od 15 dana - zbog vrijeđanja proroka Muhameda.

Je li sudanska vlada sposobna nakon ovog slučaja samu sebe ozbiljno shvaćati? – pita se komentatorica studentskog lista iz Indiane, Ayesha Awan. Ona dodaje da je britanska učiteljica - koja je u Sudan došla iz idealističkih pobuda – bila kažnjena oštrije nego počinitelji genocida u Darfuru, sve mahom sudanski državljani, koji su odgovorni za smrt barem 400 tisuća ljudi te progonstvo oko dva i pol milijuna ljudi.

Gillian Gibbons su prekjučer iz zatvora izbavila dva zemljaka, članovi britanskog Doma lordova muslimanske vjere, koji su ishodili posebno pomilovanje od strane predsjednika države.

Kako piše glasilo Episkopalne crkve u Sjedinjenim Državama, Episcopal Life, pomilovanje su u Britaniji pozdravili i kršćanski i muslimanski vjerski čelnici. Nadbiskup Canterburyja Rowan Williams izjavio je da u Sudanu očito postoje elementi koji koriste radikalnu islamističku retoriku u političke svrhe. Kako smo čuli od njihovih čelnika, muslimani u Britaniji' – rekao je nadbiskup Williams – 'nemaju vremena za ovakve gluposti i ovaj ih je incident prilično posramio.'

Dnevnik Episcopal Life navodi i riječi glasnogovornice Muslimanskog vijeća Britanije koja je izjavila da 54-godišnja Gillian Gibbons 'nije učinila ništa loše'. Čelnik jedne druge islamske organizacije u Britaniji rekao je da je za Sudan prilično tužno što je Gillian Gibbons puštena iz zatvora 'tek na intervenciju predsjednika države.'

XS
SM
MD
LG