Linkovi

Aktualiziranje rasprave o prodaji bubrega


Prodaja ljudskih bubrega legalna je u Iranu, a u mnogim drugim zemljama gdje je ilegalan, bubrezi se prodaju na crnom tržištu. A, u Sjedinjenim Državama, ponovno se razbuktala polemika na ovu temu.

Malom Dominicku Lawsonu samo su dvije godine. Rođen je s bolesnim bubrezima i svakih 48 sati majka ga dovodi na dijalizu. Dominik je na listi čekanja za transplantaciju bubrega. Listi koja je toliko duga da veliki broj pacijenata umre prije nego im bude dostupan zdrav organ.

Neki liječnici kažu da je potreban drastičan preokret situacije. Jedan od njih je i doktor Arthur Matas, bivši predsjednik Američkog udruženja transplantacijskih kirurga: "Prodaja zdravih bubrega zvuči kao loše rješenje sve dok ne shvatite da je sadašnje stanje neprihvatljivo i da treba pronaći nekakvo rješenje. Činjenice su jasne: pacijenti umiru na dijalizi, a kvaliteta se tih bolesnika uglavnom pogoršava."

No, ne slažu se svi sa ovakvim stanovištem. Američka vlada i velike medicinske organizacije - među kojima i Nacionalna zaklada za bubrege -, suprotstavljaju se prodaji bubrega. Dr. Gabriel Danovitch o tome kaže: "Ako se prodaja bubrega dozvoli u Sjedinjenim Državama, donori ovih organa predstavljali bi rizičnu skupinu. Logično je pretpostaviti da bi ovi ljudi bili siromašni i da bi pod svaku cijenu htjeli svoj organ prodati skrivajući pojedinosti svog zdravstvenog stanja. Ovime bi kvaliteta organa bila bi vrlo diskutabilna."

Bez obzira na razliku u mišljenjima, stručnjaci se slažu da velika potreba postoji. Doktor Matas kaže da bi savezna vlada trebala regulirati proces prodaje, uvjetujući donorima da se podvrgnu psihičkim i psihološkim evaluacijama prije doniranja i dajući im dugotrajnu medicinsku podršku nakon doniranja. On dodaje da je potpuno legalno trgovati ljudskom krvi, jajnim stanicama i spermom pa se pita zašto se i bubrezi ne bi našli na toj listi? Jedini način da se ispita valjanost ovakvog pristupa je da se provede akcija uskih razmjera, kaže on.

Za sada su šanse da će se zakoni u Americi promijeniti i prodaja bubrega postati legalna u neko skoro vrijeme, jako male. A potraga za tretmanom koji bi mogao spasiti tisuće života i dalje se nastavlja.

XS
SM
MD
LG