Linkovi

Ekonomski trend u šalici capuccina iz Starbucksa


Unatoč dobrodošlom podstreku prodaji, zabilježenom prošlog petka, nakon blagdana Dana zahvalnosti, američki potrošači ulaze u ovu sezonu blagdanskih kupovina opterećeni brigama. Visoke cijene benzina, zastoj na tržištu nekretninama, te kriza kredita, pogađaju novčanike milijuna Amerikanaca, što znači da se potrošači odriču nekih luksuza. Među žrtvama novonastale štednje je i kompanija Starbucks, koja, po prvi puta u svojoj povijesti, bilježi pad broja mušterija.

Šalica kave po cijeni od 4 dolara, kakve se kupuju u kafićima Starbucks, možda ima više veze sa zdravljem američke ekonomije nego što bi se pomislilo. Po prvi puta, ova kompanija iz Seattlea izvješćuje o padu broja svojih mušterija, i, isto tako po prvi puta, ova firma koja se ponosila time da se ne mora oglašavati reklamama sada će početi koristiti televizijske reklame.

Patricia Edwards, financijski konzultant, kaže da smanjenje potrošačke baze Starbucksa odražava mnogo šire usporavanje potrošnje u maloprodajnom sektoru: "Starbucks je ustvari pokazatelj zbivanja u srednjoj i višoj klasi potrošača. Starbucks pokazuje da upravo ti potrošači troše manje, jer su oni ti koji se sada odriču capuccina i mocha latte."

Ekonomisti kažu da se potrošnja u maloprodaji sve više usporava. Rastuće cijene benzina učinile su vožnju automobilom 39 posto skupljom nego lani. Cijene mliječnih proizvoda više su za 40 posto. I trgovine počinju osjećati to stezanje novčanika. Robne kuće izvješćuju o slabijoj prodaji u posljednjem kvartalu.

A, ako se zanemari nedavni skok u broju blagdanskih kupaca, sveukupni promet u shopping mallovima je niži. Bill Martin je jedan od osnivača tvrtke Shoppertrak koja prati trendove u maloprodaji: "Povijesno gledano, vidjeli smo da kada pada promet jednom određenom trgovačkom lancu, ako taj trend dovoljno dugo potraje, onda se vidi ogroman pad u maloprodaji općenito."

To sigurno nije ono što trgovci žele čuti upravo sada kada sezona blagdanskih kupovina počinje za ozbiljno.

XS
SM
MD
LG