Linkovi

Robert Gates: Vojna sila ne može prevladati u izazovima 21. stoljeća


Američki ministar obrane Robert Gates traži znatno proširenje proračuna za vladine agencije koje promiču američke interese putem – primjerice - diplomacije, informiranja i pomoći stranim zemljama. On kaže da američka vlada treba “nove institucije … za 21. stoljeće … s načinom razmišljanja primjerenom 21. stoljeću.”

Publici na sveučilištu Kansas State Robert Gates je rekao da su skorašnji konflikti, uključujući ratove u Iraku i Afganistanu, pokazali da uporaba vojne sile ne može prevladati u izazovima ovog stoljeća. Zbog toga bi, kaže on, trebalo dodijeliti “znatno više novčanih sredstava” drugim granama američke vlade.

"Postoji potreba za dramatično većim trošenjem na civilne instrumente nacionalne sigurnosti – na diplomaciju, strateške komunikacije, pomoć stranim zemljama, građanske djelatnosti, te gospodarsku obnovu i razvoj. Našu energiju moramo usredotočiti izvan okvira vojnog oružja, naših hrabrih vojnika, mornara, marinaca i zrakoplovaca. Osim toga, moramo je usmjeriti i na druge elemente nacionalne moći koji će biti ključni u godinama koje dolaze," kaže ministar Gates.

Gates dodaje da to implicira veći priliv novca u Državno tajništvo te u Američku agenciju za međunarodni razvoj, čiji su proračuni trenutno vrlo mali u usporedbi s budžetom Ministarstva obrane.

On kaže da bi Sjedinjene Države trebale nove organizacije koje bi proširile i usklađivale njen potencijal pružanja pomoći na području uprave, vladavine zakona i osnovnih usluga unutar zemlje, kao i javnog informiranja o njihovim ciljevima i politici.

Gates misli da bi trebalo obnoviti Zakon o nacionalnoj sigurnosti, usvojen 1947. godine, na temelju kojeg je osnovana današnja struktura odjela američke vlade za vanjsku politiku. Obnova ovog zakona, kaže on, pomoći će zemlji u rješavanju budućih sukoba.

"Ti će sukobi biti političke prirode i zahtijevat će primjenu svih elemenata nacionalne moći. Uspješno rješenje neće ovisiti o nečijoj osobnoj odluci, već o načinu na koji će se oblikovati ponašanja - ponašanja naših prijatelja, protivnika, i – ono najvažnije – ljudi između," kaže Gates.

I dok će vojne snage Sjedinjenih Država nastaviti igrati važnu ulogu u promidžbi američkih interesa, ministar Gates kaže da će njihova najvažnija uloga biti osposobljavanje zemalja partnera “da se same brane i samostalno upravljaju.” Umijeće koje je za to potrebno sada je glavna misija američke vojske. Gates dodaje da bi učinkovitiji civilni i vojni napori američke vlade u izgradnji demokratskih društava u svijetu ubuduće mogli “smanjiti nužnost uporabe vojne sile” u raznim potencijalno problematičnim područjima.

XS
SM
MD
LG