Linkovi

Web stranica tjedna: Nacionalni institut za standarde i tehnologiju


U svijetu znanosti, održavanje standarda neophodan je dio posla. Pri tom se ne misli na standard života ili rada, nego na neglamurozni posao osiguravanja da gram nečega stvarno teži jedan gram, da je duljina jednog metra zaista jedan metar, i tako dalje.

U Sjedinjenim Državama, vladina agencija nazvana Nacionalni institut za standarde i tehnologiju – skraćeno NIST - odgovorna je za unapređivanje takvih standarda kao i znanosti o mjerama i mjerenju općenito. O njihovom iznenađujuće širokom polju rada više se može saznati u online muzeju NIST-a, na adresi www.museum.nist.gov.

"Naši znanstvenici provode istraživanja na širokom spektru područja fizikalnih i tehničkih znanosti s ciljem unapređivanja tehnološke infrastrukture zemlje. Virtualni muzej NIST-a pokazuje neke od najboljih dijelova povijesti ove agencije," kaže Mary Deidre Corragio, direktorica odjela za informatičke usluge u Nacionalnom institutu za standarde i tehnologiju, ustanove koja se nekad zvala Nacionalni ured za standarde.

Slušateljima kratkovalnih radijskih programa poznat je signal točnog vremena i frekvencije postaja. Pružanje informacije o točnom vremenu i frekvenciji važan je posao u NIST-u, posao koji osigurava da komunikacijske usluge – od mobilnih telefona do emitiranja radio i televizijskih programa – funkcioniraju ispravno. i, stoga, normalno je da muzej NIST-a ima izdvojenu postavu o mjerenju vremena, gdje se može saznati kako su tijekom godina bili redefinirani i mjerenje vremena i druge mjere.

"Postava polazi od ranih dana mjernih instrumenata – poput, primjerice, Shortovog sata s klatnom – pa sve do atomskog sata, standarda koji se temelji na frekvenciji kristala kvarca. Ta je postava vrlo popularna kod učenika, jednako kao i ona s utezima i drugim mjerilima," kaže gospođa Corragio.

Neki od radova na standardima iznenađujuće su low-tech. Recimo, na jednom zidu je izloženo više od dvije tisuće vrsta kamena, koji se koriste u građevinarstvu, a koji su bili testirani kako izdržavaju vremenske uvjete.

Jedan dio izložbe opisuje standardizaciju veličina ženske odjeće, temeljenu na tjelesnim mjerama 15 tisuća Amerikanki, izmjerenih prije više desetaka godina. Ta je standardizacija pomogla tada novom načinu prodaje odjeće putem narudžbi iz kataloga.

"Većina kataloga ima upute kako se izmjeriti u skladu s postavljenim standardnim veličinama. Premda su ti standardi bili postavljeni prije pedesetak godina, oni još vrijede, a mi se trudimo da revidiramo te mjere odjeće u skladu s današnjom prilično raznolikom populacijom žena," kaže gospođa Corragio.

Mary Deidre Coraggio kaže da se u virtualnom muzeju Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju može vidjeti još mnogo zanimljivih stvari. Pogledajte i sami, na webu, na adresi www.museum.nist.gov.

XS
SM
MD
LG