Linkovi

Predsjednički kandidati intenziviraju napade na svoje konkurente


Veća skupina političkih komentatora CNN-a pregledava tisuće video zapisa koje na YouTube postavljaju ljudi s pitanjima za republikanske predsjedničke kandidate koji večeras održavaju još jednu svoju javnu debatu. Ovaj put u St. Petersburgu na Floridi. Novinari pred sobom imaju naporan posao koji je nužan da bi se osiguralo da ona najbolja pitanja budu postavljena večeras republikanskim pretendentima na Bijelu kuću posredstvom YouTubea i CNN-a. Međutim, u obje glavne američke političke stranke predsjednički kandidati intenziviraju napade na svoje konkurente kako se kampanja približava svom prvom testu početkom siječnja sljedeće godine.

Proces izbora stranačkih kandidata počinje 3. siječnja u saveznoj državi Iowi, tako da se nominacijske bitke rasplamsavaju. Na demokratskoj strani postoji bitka u tri smjera u Iowi između senatorice Clinton iz New Yorka, senatora Obame iz Illinoisa i bivšeg senatora Johna Edwardsa. Sve troje pojačavaju uzajamne kritike kako se približavaju primarni izbori.

Poslušajmo Johna Edwardsa na jednom skupu u saveznoj državi New Hampshire u kojoj se održavaju tzv. primarni, odnosno stranački izbori, pet dana nakon izbornog kolegija u Iowi. "Da, naravno, ja se sukobljavam s drugima. I toga se ne stidim. Trebamo u Bijeloj kući nekog tko će se boriti".

Hillary Clinton je izjavila za televizijsku mrežu CBS da je spremna uzvratiti na napade svojih demokratskih protivnika. "Kad ste napadani tako često kao što sam ja od strane svojih protivnika, ne možete to jednostavno progutati. Morate odgovoriti".

Hillary Clinton predvodi u anketama na nacionalnoj razini među demokratskim kandidatima, međutim Barack Obama vodi u Iowi, prema posljednjoj anketi, a u drugim državama gdje se održavaju rani izbori, uključujući New Hampshire i South Carolinu, utrka je vrlo tijesna.

Žestoka bitka vodi se i u kampanji s republikanske strane za stranačku nominaciju. Bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani predvodi među republikancima u anketama na nacionalnoj razini. Međutim bivši guverner savezne države Massachusetts Mitt Romney i dalje ostvaruje dobre rezultate u bitnim državama Iowi i New Hampshireu. Napadi između ovih dvojice kandidata postaju sve intenzivniji.

Nedavno je Romney kritizirao Giulianija zbog ekonomske politike koju je provodio dok je bio gradonačelnik New Yorka. "Kad je napustio dužnost ostavio je proračunski manjak dvostruko veći od onog kojeg je zatekao po stupanju na dužnost".

Giuliani je uzvrtio i kritizirao Romneyevu borbu protiv kriminala u Massachusettsu. "U stvarima o kojima napada druge, on sam ima puno slabije rezultate".

Razmirice između Giulijanija i Romneya mogle bi pružiti priliku nekom drugom republikanskom kandidatu koji pokušava uhvatiti zamah u državama gdje se održavaju rani stranački izbori. Među njima su senator iz Arizone John McCain, bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee i bivši senator iz Tennesseeja Fred Thompson.

Profesor političkih znanosti na Sveučilištu Virginije Larry Sabato kaže da jedina stvar oko koje se svi republikanski kandidati slažu jest da se bude oštar prema Hillary Clinton, ukoliko bude nominirana s demokratske strane. Profesor Sabato neki dan je gostovao u jednom radijskom programu Glasa Amerike. "Većina republikanaca smatra mogućnost da Hillary Clinton postane predsjednica nepodnošljivom i kao takvi spremni su čak podržati u mnogim slučajevima nekog liberala po društvenim pitanjima za svoju nominaciju, konkretno Rudyja Giulianija, ako je to potrebno da se pobjedi Hillary Clinton".

Posljednje ankete pokazuju da senatorica Clinton zaostaje za pet glavnih republikanskih kandidata u usporedbi sa svakim od njih odvojeno. U Iowi i New Hampshireu počinju primarni izbori koji će kulminirati 5. veljače kad se stranačko odlučivanje o kandidatima odvije u više od 20 saveznih država.

XS
SM
MD
LG