Linkovi

Bolje tjelovježba nego vitaminski pripravci


Tjelovježba i ispravna prehrana daleko su bolje za vaše zdravlje od bilo kakvih vitaminskih preparata, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja.

"Mnogo je pažljivo planiranih i provedenih studija napravljeno na nekim od vitaminskih pripravaka, posebice onima kojima se pripisuju antioksidativna svojstva te članovima skupine B vitamina, ali nije se pronašao nikakav pozitivan učinak na zdravlje," kaže dr. Harvey Simmons, profesor sa Sveučilišta Harvard.

I dok se nekada nadalo da bi pripravci folične kiseline mogli smanjiti rizik od nastajanja karcinoma debelog crijeva, najnovija istraživanja pokazuju da je unos količina koje su više od minimalnih dnevnih doza čak štetan za organizam. Problem je posebice potenciran činjenicom da se ovi vitaminski pripravci u Sjedinjenim Državama slobodno prodaju na tržištu.

Dr Simon daje još par zabrinjavajućih primjera lošeg ishoda nekontrolirane primjene vitamsnkih pripravaka: "Beta karoten je jedan od ovih neslavnih primjera. Jednom se smatralo da bi mogao smanjivati učestalost raka pluća kod pušača. Istina je tragična. Pokazalo se naime da uzet u većim količinama, kod pušača povećava rizik od nastanka raka pluća. A vitamin E povećava rizik od ponovnog nastanka raka ždrijela i usta kod onih kod kojih je ta neoplazma jednom uspješno bila tretirana."

U nastojanjima da se prečicom dođe do boljeg zdravlja zaboravljaju se prirodni mehanizmi obrane našeg organizma, dodaje dr. Simmons. Redovita tjelovježba može smanjiti rizik od raka dojke za 20-30 posto, a karcinoma debelog crijeva, za 30-40 posto kod žena. A i rizik od bolesti srca i krvnih žila, povećanog krvnog tlaka i šećerne bolesti je kod ljudi koji redovito vježbaju, daleko manji.

Pitamo ga: Treba li prestati uzimati vitaminske pripravke? "Svakako, sve osim vitamina D. Njega naše tijelo proizvodi jedino kad se izložimo suncu, a kako je sunce glavni uzrok nastanka raka kože, bolje je manje se izlagati suncu i uzimati pripravke vitamina D," kaže dr. Simmons.

Rad u cjelini možete pročitati u najnovijem broju publikacije Men's Health Watch.

XS
SM
MD
LG