Linkovi

Viliam i Tereza Kotlarik - dobitnici na lutriji američkog Državnog tajništva


Stranci koji se žele stalno nastaniti u Sjedinjenim Državama mogu se putem Interneta prijaviti za godišnju američku lutriju za vizu. Ovaj program Državnog tajništva svake godine privuče milijune kandidata, a od 1995. godine putem njega je u zemlju ušlo pola milijuna imigranata. Krajnji rok za podnošenje zahtjeva za vizu je 2. prosinca.

Svake godine američki program viza putem lutrije dodjeljuje 50 tisuća viza sa stalnim boravkom, poznatih kao ‘zelene karte’. Ovaj je program 1990. godine osmislio američki Kongres kako bi u Sjedinjene Države privukao ljude iz zemalja s niskim postotkom imigracije. Program isključuje zemlje iz kojih je u posljednjih pet godina stiglo više od 50 tisuća emigranata. Osnovni kriterij ulaska u lutriju je diploma o završenom srednjoškolskom obrazovanju ili dvije godine kvalificiranog radnog staža. Oni koji zadovolje ovaj kriterij mogu se besplatno prijaviti na web sajtu Državnog tajništva.

Viliam Kotlarik slovački je državljanin. On je prije tri godine podnio zahtjev za sebe i svoju ženu Terezu. Taj je potez urodio plodom i u potpunosti im promijenio život. "Moja me žena nazvala i rekla: ‘Stigla mi je neka čudna pošiljka na kojoj piše da sam dobila zelenu kartu. A nisam za to podnijela nikakav zahtjev. Znaš li ti nešto o tome?’ Ja sam joj na to odgovorio: ‘Pa, zapravo, zaboravio sam ti spomenuti da sam nas prijavio…mislio sam da su nam šanse minimalne, no svejedno sam probao’" - kaže nam Viliam Kotlarik.

Kotlarikovi su poslali svoje dokumente – rodne listove, vjenčani list, diplome, potvrde o nekažnjavanju i – u veljači 2006. godine, nakon liječničkog pregleda i intervjua u američkom veleposlanstvu u Republici Češkoj, dobili su zelene karte.

Usprkos postupku provjere, kritičari ove lutrije tvrde da ovakav način selekcije putem Interneta, na temelju tek osnovnih uvjeta, dozvoljava bilo kome da uđe u zemlju, uključujući i teroriste. Međutim, zamjenik pomoćnog tajnika za vize pri Državnom tajništvu, Tony Edison, ne slaže se s tom tvrdnjom: "Mi u Državnom tajništvu smatramo da su detaljna kontrola molbi te pažnja s kojom provjeravamo i ispitujemo kandidate dovoljni za očuvanje integriteta postupka za dobivanje vize, kao i sigurnosti naših granica."

Viliam i Tereza Kotlarik zahvalni su na prilici koju im je pružila ova lutrija. Kažu da način na koji je taj program sastavljen šalje važnu poruku ostatku svijeta. "Svakom je dan isti postotak zgoditka, i ista prilika. Upravo to je ono što mi se sviđa tu u Sjedinjenim Državama" - kaže Tereza Kotlarik.

No, ova se prilika neće pružati još dugo. Početkom ove godine oba doma Kongresa izglasala su prijedlog zakona za ukidanje ovog programa.

XS
SM
MD
LG