Linkovi

Friščić: 'HSS neće biti uteg niti jednoj vladi'


Kakvu će vladu Hrvatska imati u iduće 4 godine, konzervativnu ili lijevog centra? Odluka je na Hrvatskoj seljačkoj stranci čijih šest osvojenih mandata trebaju i HDZ-u i SDP-u.

Predsjednik HSS-a Josip Friščić razgovarat će i s jednima i drugima. Što će presuditi konačnom izboru ne otkriva.

Da nije izborne matematike, HSS bi bio tek jedan od većih izbornih gubitnika. Josip Friščić i sam priznaje da je očekivao puno više od šest mjesta u Saboru, međutim tih šest moglo bi biti presudno za odluku tko će u iduće četiri godine vladati Hrvatskom i uvesti je u Europsku uniju.

Trebaju i HDZ-u i SDP-u da bi osigurali potrebnu većinu i od predsjednika države dobili mandat za sastavljanje vlade.

HSS i njen koalicijski partner Liberalna stranka koja je osvojila dva mjesta s obje će stranke razgovarati do 11. prosinca dok predsjednik Mesić ne imenuje mandatara nove vlade. "Onda," kaze Friščić, "počinju ozbiljni pregovori."

Njegova stranka desnog centra tražiti će 6 milijardi kuna godišnje za reformu poljoprivrede kako bi se sačuvalo 100 tisuća obiteljskih gospodastava te minimalnih 1500 kuna mirovine. Stranka će tražiti i 12 godišnji moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima i proglašenje gospodarskog pojasa na moru, čemu se protive Slovenija i Italija. Traže i referendum za ulazak u NATO i veće koncescije od Bruxellesa prije priključenja Europskoj uniji.

"Uvijek sam se borio za zaštitu nacionalnih interesa... Recimo, sigurno da Njemačkoj, Francuskoj ili Italiji ne pada na pamet da strancima daju pitku vodu u koncesiju, neki ne daju ni mlijeko" - kaže predsjednik HSS-a kojeg se u europskim krugovima smatra euroskeptikom.

Josip Friščić: "Za mene Unija nije nešto čega se treba bojati, jer je za mene priključenje EU zapravo potvrda da smo blizu stvaranju uvjeta života kakvi postoje u Europi, a za nas i podsticaj da određene reformske procese provedemo što je važno Hrvatskoj."

Na kritike da bi, kome god da se pridruže kao koalicijski partner, mogli biti uteg, a ne pomoć u provođenju reformi, Friščić kaže da zasigurno neće biti uteg. On tvrdi da Hrvatska seljačka stranka naglašava važnost provođenja reformskih procesa, kako se u Hrvatskoj ne bi ponovio slučaj zemalja koje su zakonskom regulativom bile usklađene s Europom, ali se život u njima nije puno promijenio članstvom u EU.

XS
SM
MD
LG