Linkovi

Annapolis: Palestinci i Izraelci izražavaju 'predanost promicanju kulture mira i nenasilja'


Izraelski premijer Ehud Olmert i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas složili su se danas da će poduzeti svako nastojanje da bi se do kraja sljedeće godine sklopio mirovni sporazum koji bi uključivao neovisnu palestinsku državu. Ovo je danas objavio predsjednik Bush na službenom otvaranju Mirovne konferencije o Srednjem istoku u Annapolisu, u američkoj saveznoj državi Maryland.

Glavni sudionici konferencije nisu gubili vrijeme objavljujući postizanje očekivanog sporazuma koji bi trebao pokrenuti izraelsko-palestinski mirovni sporazum do kraja mandata predsjednika Busha. U govoru pred ovim skupom, na kojem su se okupili viši dužnosnici skoro 50 zemalja i međunarodnih organizacija, predsjednik Bush je pročitao zajedničko priopćenje u kojem obje strane izražavaju "predanost promicanju kulture mira i nenasilja" i trenutačno započinjanje razgovora o konačnom statusu. "U promicanju cilja o dvije države, Izraela i Palestine, koje bi živjele jedna pored druge u miru i stabilnosti, postigli smo sporazum da odmah pokrenemo bilateralne pregovore u dobroj namjeri kako bismo zaključili mirovni sporazum kojim bi se riješila sva otvorena pitanja, uključujući i sva temeljna pitanja koja su pobrojena u ranijim sporazumima. Odlučili smo da počnemo s odlučnim kontinuiranim i stalnim pregovorima i da učinimo svaki napor kako bi zaključili sporazum do kraja 2008. godine".

Predsjednik Bush je naglasio da će obje strane utemeljiti upravne odbore koji će imati kontinuirane sastanke počevši od 12. prosinca.

Sa svoje strane palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je naglasio svoju predanost Palestincima u Gazi gdje su se uvjeti života znatno pogoršali otkako je vlast preuzeo Hama.

Izraelski premijer Ehud Olmert naglasio je izraelsku predanost mirovnom procesu unatoč palestinskim terorističkim napadima posljednjih godina.

Na mirovnoj konferenciji u Annapolisu, koja inače predstavlja rezultat nekoliko mjeseci diplomatske aktivnosti američke državne tajnice Condoleezze Rice, sudjeluje nekoliko ključnih muslimanskih zemalja i mnoge arapske države koje nemaju diplomatske odnose s Izraelom.

XS
SM
MD
LG