Linkovi

"Kibernetski ponedjeljak" donio rekordne prihode američkim trgovcima


Dan za nama – kojeg u Sjedinjenim državama nazivaju “kibernetski ponedjeljak” - i ove je godine donio rekordne prihode trgovinama od prodaje robe preko Interneta. Procjenjuje se da su potrošači u prazničnom raspoloženju tokom protekla 24 sata preko Interneta kupili robu vrijednu preko 700 milijuna dolara.

Sve to nakon vikenda koji je započeo takozvanim “crnim petkom.” Početak sezone blagdanske kupovine donio je izvrsne rezultate američkim trgovcima i zabilježen porast prodaje za 7,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Ukupno ostvaren dvodnevni promet u 50 tisuća diskontnih trgovina iznosio je 16 milijardi i 400 milijuna dolara. Samo u petak Amerikanci su potrošili više od deset milijardi dolara. Ovakvi podaci neočekivano su dobri kad se uzme u obzir niz pokazatelja koji ukazuju na slabljenje ekonomije. Očekuje se da će Amerikanci do Nove godine potrošiti 500 milijardi dolara.

U Sjedinjenim Državama postoji pokret koji poziva na smanjenje potrošnje, a u proteklih nekoliko dana kamere su pratile kampanju svećenika Billa Talena koji je – očito neuspješno – pokušavao zaustaviti građane od odlaska u trgovine. Njegov pristup možda je nekome komičan, ali poruka nije. Svake godine sve više Amerikanca proglašava bankrot, a štednja na nacionalnoj razini manja je od jedan posto.

XS
SM
MD
LG