Linkovi

Nova istraživanja na matičnim stanicama donose nove nade


Znanstvenici javljaju o velikom napretku na polju istraživanja matičnih stanica. Nova metoda se ne koristi zamecima kao izvorom tih stanica i time budi novu nadu za široku praktičnu primjenu ovog načina liječenja nekih bolesti.

Već godinama znanstvenici nastoje pronaći način na koji bi matične stanice izolirane iz odraslog organizma učinile sličnim matičnim stanicama izoliranim iz ranih zametaka. Ove matične stanice mogu se teoretski razviti u bilo kakvu staničnu vrstu ili tkivo, ali, da bi se izolirale, zameci se moraju uništiti. To je izazvalo ogromnu etičku debatu.

Znanstvenici iz Japana i Sjedinjenih Država javljaju da su pronašli način kako pretvoriti stanice ljudske kože u stanice slične matičnim stanicama. Pretvorbi je posredovao poseban virus kojime su ove stanice bile zaražene.

Pobornici istraživanja matičnih stanica kažu da one bude nadu za tretman ozljeda leđne moždine i niza neurodegenerativnih bolesti, kao što su Alzheimerova i Parkinsonova bolest. Isključivanje ranih zametaka iz ovih istraživanja, stišalo je i glasne prosvjede etički orijentiranih grupa.

Otac Tadeiusz Pacholczuk, po zanimanju bioetičar, nam je rekao: "Ovo je uistinu epohalno otkriće! Barem sa stanovišta moralnih i etičkih aspekata ovih istraživanja! Ono nam omogućava da nastavimo sa ovim važnim znanstvenim pristupom bez korištenja ljudskih zametaka."

No, još je jako puno toga preostalo za napraviti. Čak i znanstveni tim koji je objavio rezultate upozorava da bi mogle proći godine prije nego li stanice kože postanu potpuno sigurne za masovnu upotrebu.

XS
SM
MD
LG