Linkovi

I HDZ i SDP imaju šansu 'osigurati' 77 od ukupno 153 mjesta u Saboru


Vladajući HDZ i glavna opozicijska stranka SDP krenuli su u bitku za naklonost manjih stranaka i manjina kako bi od predsjednika države dobili mandat za sastavljanje nove vlade.

Izglednije šanse ima HDZ kojem za većinu u Saboru treba 11, a SDP-u 21 mjesto.

Dan nakon izbora obje su stranke otvorile koalicijske pregovore kako bi osigurale mandat za vođenje države u iduće četiri godine. HDZ je na izborima dobio 66 mjesta u Saboru, uključujuci i pet iz dijaspore, ukupno deset više od SDP-a.

Predsjednik HDZ-a i premijer Ivo Sanader pozvao je sinoć SDP da prizna izborni poraz. "Sve one koji misle da se volja birača može okrenuti trgovinom pozivam da se okane ćorava posla" - izjavio je Ivo Sanader.

SDP koji je dobio 56 mjesta, gotovo dvostruko više nego ikad do sada, odbija priznati poraz. Predsjednik SDP-a Zoran Milanović i predsjednica HNS-a Vesna Pusić najavili su početak koalicijskih razgovora o sastavljanju vlade lijevog centra.

"Razgovori idu dobro i odlične su šanse da formiramo parlamentarnu većinu koja će biti temelj za formiranje nove vlade" - kazala je Vesna Pusić, čiji je HNS osvojio sedam mandata.

Iako prednost daju HDZ-u, analitičari procjenjuju da obje stranke imaju šanse 'osigurati' 77 od ukupno 153 mjesta u Saboru.

O konačnom pobjedniku odlučuju predstavnici manjina, te manje stranke uglavnom desnog centra. Pretpostavlja se da će sa svojih osam mandata presuditi HSS i HSLS.

XS
SM
MD
LG