Linkovi

Predsjednička knjižnica Clinton - kombinacija muzeja i arhiva sa 75 tisuća eksponata


Američke predsjedničke knjižnice nisu tipične knjižnice. One predstavljaju neku vrst arhiva i muzeja u kojima su pohranjeni predsjednikovi dokumenti i izlošci za javno istraživanje i diskusije. Takve se biblioteke u Sjedinjenim Državama grade iz privatnih fondova, a njima upravlja Nacionalni arhiv. Posljednja od njih posvećena je 42. američkom predsjedniku Billu Clintonu. O predsjedničkoj knjižnici i muzeju Clinton u Little Rocku, u saveznoj državi Arkansas, izvješćuje Elaine Lu.

Predsjednička knjižnica i muzej Clinton nije samo najnovije, već i najveće zdanje ove vrste. Sadrži preko 75 tisuća eksponata, gotovo dva milijuna fotografija i nekih 76 milijuna stranica dokumenata. Njen za mnoge najdojmljiviji dio nalazi se na prvom katu.

To je istinska replika Ovalnog ureda u naravnoj veličini, jedina u u bilo kojem predsjedničkom muzeju. "Kada je predsjednik Clinton ovdje, voli šetati po svojoj knjižnici, a ponekad i popričati s posjetiocima. Ovaj je ured vjerojatno najdraža prostorija i predsjedniku i posjeticima jer je vjerna reprodukcija originala, baš kakvim ga je on ostavio. Sigurno mu budi mnoge uspomene" kaže Jordan Johnson, glasnogovornik predsjedničke knjižnice Clinton.

Drugi izlošci također podsjećaju na doba Clintonovog predsjedovanja, uključujući i vremensku skalu na kojoj su označena glavna dostignuća na planu unutarnje i vanjske politike tijekom njegovih osam godina u Bijeloj kući. No, dio knjižnice pokriva i kontroverzne događaje koji su obilježili njegov drugi mandat, zajedno sa skandalom i osudom javnosti, vezanim uz Monicu Lewinsky.

Tu je i dio posvećen omiljenoj glazbi bivšeg predsjednika - uz poveliku zbirku saksofona.

A jedan drugi dio muzeja obuhvaća poklone koje je bivši predsjednik primio tijekom svog mandata u Bijeloj kući. Povrh toga, ovaj muzej i knjižnica pokrivaju i Clintonovo djetinjstvo. Izložene su njegove školske knjižice, crteži i slike predsjednika kao dječaka koji je odrastao u državi Arkansas. Glavni dio knjižnice, koja je smještena na obali rijeke Arkansas, proteže se preko rijeke, i time predstavlja simbolični podsjetnik na obećanje predsjedničke kampanje Billa Clintona da će “graditi most ka 21. stoljeću.”

XS
SM
MD
LG