Linkovi

Richard Holbrooke poziva na novi angažman SAD-a na Balkanu


U današnjem Washington Postu bivši dužnosnik američke administracije u vladi predsjednika Billa Clintona, Richard Holbrooke, upozorava na sve opasnije političke prilike na Balkanu.

Arhitekt daytonskog mirovnog sporazuma prognozira propast pregovora o konačnom statusu Kosova nakon čega će, po njegovom mišljenju, Kosovo proglasiti neovisnost koju će Sjedinjene Države i Europska Unija priznati, ali ne Rusija i njeni saveznici. Holbrooke predviđa nastanak napete situacije i prijetnju izbijanja nasilja koja bi se mogla proširiti i na Bosnu i Hercegovinu te predlaže ojačavanje nazočnosti NATO saveza.

"Sama pomisao upućivanja dodatnih američkih vojnika u regiju mora užasnuti Bushovu administraciju. No njena neodlučnost i zanemarivanje pridonijeli su stvaranju ove situacije koju je iskoristila Rusija", piše Holbrooke u Washington Postu. Bivši američki diplomat skreće pozornost i na prilike u Bosni i Hercegovinu i prijetnju bosanskih Srba da će proglasiti neovisnost od Sarajeva ukoliko Kosovo proglasi neovisnost od Beograda.

Holbrooke vjeruje da je administracija predsjednika Busha učinila nekoliko pogrešaka uključujući – kako on smatra – prerano prebacivanje zapovjedništva NATO-a u Bosni i Hercegovini na slabe europske snage. Holbrookea brine politika ruskog predsjednika Putina u regiji koji, prema njegovom mišljenju, pokušava povratiti Rusiji ulogu regionalnog hegemona. Nekadašnji američki diplomat drži da je prilika za lakše rješavanje problema Kosova istekla 2004. godine te preporuča predsjedniku Bushu da učini još jedan, osobni napor prema Vladimiru Putinu.

"Takav napor treba pratiti privremeno upućivanje dodatnih snaga u regiju. Nije prekasno spriječiti nasilje no potrebna je akcija predvođena Sjedinjenim Državama jer vrijeme polako istječe", zaključio je Richard Holbrooke.

XS
SM
MD
LG