Linkovi

Na velikim ekranima: 'Začarana' budi romantiku u njujorškoj vrevi


Princeza iz bajke nalazi pravu ljubav i sreću usred prometne gužve u New Yorku u novom filmu studija Walt Disney, dijelom animiranom, a dijelom igranom. Film 'Enchanted', Začarana, namijenjen je gledateljima svih uzrasta.

Jednom davno, u dalekoj, dalekoj zemlji, živjela je mlada djevojka imenom Giselle, koja bi – baš kao i mnogo drugih njezinih sestara iz bajki – učas zapjevala, praćena zborom dražesnih šumskih stvorova.

Film "Enchanted" počinje u dobro poznatom svijetu Disneyeve animacije, ali, dok se Giselle priprema udati za svog 'princa na bijelom konju', princa Edwarda, zla Kraljica Narissa izgna ju u – kako to nazove – "mjesto gdje ne postoji '… i živjeli su sretno do kraja svojih dana'".

Na izlaznom kraju Giselleinog pada kroz magično vrelo nalazi se njujorški Times Square, osvijetljen neonskim reklamama. I ne samo to … ona je također preobražena iz animirane u pravu, živu ženu … doduše, prilično zbunjenu. Na sreću po Giselle, spašava ju jedan užurbani biznismen, koji je uz to i samohrani otac, imenom Robert. I za kratko vrijeme, i Robert i Giselle nauče mnogo štošta novo o stvarnosti i mašti i o ljubavi.

Amy Adams glumi Giselle, koja odrasta u stvarnu osobu ne izgubivši svoje bajkovito podrijetlo. "To mi se najviše dopalo u scenariju: taj njezin životni put. Kao glumici, to mi je bio i velik izazov: kako napraviti taj prijelaz suptilnim, a pritom zadržati pravi duh bajkovite Giselle … ne promijeniti ŠTO je ona, nego samo njezinu stvarnost. Željela sam ju zadržati kakva je, samo malo odškrinuti zavjesu prema realnosti," kaže Adams.

U njezinom svijetu bajke, Giselle samo treba zazvati kroz prozor i već se dražesna šumska stvorenja okupe oko nje. No, u New Yorku, to su štakori, golubovi i žohari. Giselle se, međutim, ne da smesti – u jednoj od najsmješnijih scena u filmu, ona ih sve uposli da joj pomognu pospremiti Robertov neuredni stan. … Pritom, naravno, pjeva 'sretnu pjesmu o radu' …

"Stvarno čudno, ali štakore se ne može uvježbati da ribaju zahod. Pokušala sam, ali ne ide; neki samo sjede, neki se bez veze muvaju. Ptice se može uvježbati da lete od jednog trenera do drugog. A žohari … s njima uopće ne radim. To je linija koju ne prelazim. Smiješno je za priznati, ali te najmanje od svih životinja, koje mi ne mogu nauditi, izazivaju kod mene vrisak 'mičite ih odavde'," kaže Amy Adams.

Patrick Dempsey, zvijezda televizijske serije "Greyova anatomija", glumi Roberta, Njujorčanina koji je istodobno i očaran i potpuno zaprepašten Giselleinom životnom nevinošću.

Kao i svaka bajka studija Disney, i ova mora imati svoju zlicu – oskarovka Susan Sarnadon uživala je u ulozi zle Kraljice Narisse. "To je jako jako zabavno. Pravi je opojni užitak igrati zlicu u bajki. Sve su Disneyeve zloće apsolutno neodoljive. Pogledajte samo kraljicu u "Snjeguljici"; ona uživa i naslađuje se time što je zla. Nema u njoj ni tračka samilosti ili sućuti, sve samo zlo. Glumiti takav lik je oslobađajuće iskustvo; zamislite samo, čitav život se pokušavate riješiti svih svojih mračnih osobina, a onda, konačno, možete odglumiti jednu tako nesputanu zloću," kaže Sarandon.

No, hoće li ju na kraju dostići pravda? Odgovor je vjerojatno jasan, jer, to je ipak bajka.

U "Začaranoj" se pojavljuje i James Marsden kao šarmantni, ali i zbunjeni Princ Edward; Timothy Spall glumi nesposobnog krvnika zle Kraljice, a veteranka brodvejskih pozornica Idina Menzel je Robertova zaručnica.

Također s Broadwaya dolazi i glazba Alana Menkena, uz tekstove songova Stephena Schwartza.

XS
SM
MD
LG