Linkovi

Drugi američki Građanski rat: kako je ekstremno strančarenje  paraliziralo Washington i polariziralo Ameriku


Stranačka politika dovedena je do krajnosti, a tekuća politička bitka između dvije glavne američke stranke izgleda kao drugi građanski rat. To je premisa nove knjige bivšeg novinara Los Angeles Timesa Ronalda Brownsteina Drugi američki građanski rat: kako je ekstremno strančarenje paraliziralo Washington i polariziralo Ameriku.

Ronald Brownstein na samom početku knjige pokušava pokazati da je paraliza sadašnjeg političkog sustava dovela do toga da vlada ne može obavljati svoje temeljne funkcije uspješno. Po autoru ove knjige, vlada nije u stanju uravnotežiti državni proračun, ostvariti energetsku neovisnost, osigurati sustav zdravstvene zaštite za sve Amerikance, osigurati granice i poboljšati život starijim građanima i srednjoj klasi.

Ron Brownstein: Pokušao sam objasniti kako je američka politika došla do krajnosti i postala toliko polarizirana i kontroverzna i što to znači za ljude i rješavanje pitanja do kojih im je stalo, ili bolje reći, za nerješavanje pitanja do kojih im je stalo. Pokušao sam to postaviti u povijesni kontekst. I odgovori na ta pitanja svode se uistinu na to je li danas drugačije negoli je bilo ranije

Iskazujući duboku povijesnu perspektivu, Brownstein kreće od samog početka suvremenog političkog doba i donosi nove interpretacije američkih političkih zbivanja u prošlosti i predstavlja osobe koje su pomogle u uobličavanju političkog krajobraza – od Theodorea Roosevelta i Woodrowa Wilsona do Billa Clintona i aktualnog predsjednika Georgea Busha. U drugom američkom građanskom ratu autor nudi analitički pristup, ali i mnogo osobnih detalja prikupljenih u brojnim razgovorima s dužnosnicima obje glavne američke političke stranke.

Ova knjiga na mnoge načine sažima sve ono što je dovelo Ameriku do današnje stranačke pat pozicije – od slabo razumljivih promjena u kongresnim propisima i pravilima koji su omogućili strankama da provode striktnu disciplinu i obeshrabre stvaranje kompromisa, do uspona raznih skupina za posebne interese i enormno izmijenjenom medijskom okruženju koje je postalo znatno okrutnije i znatno manje ozbiljno. Osvrće se i na slučaj bivšeg čelnika republikanaca u Zastupničkom domu Tom DeLaya koji je prošle godine napustio dužnost ali je tijekom svog mandata stekao nadimak "čekić" zbog žestine s kojom je provodio stranačku disciplinu.

Ron Brownstein: Kad je napuštao dužnost u Zastupničkom domu Kongresa DeLay je govorio da problem u Washingtonu nije toliko sukob dviju vodećih političkih stranaka, već previše suradnje. Rekao je da istinski državnik nije definiran po tome oko čega je postigao kompromis, već po tome oko čega ne dopušta kompromis. Uvijek je bilo mjesta u američkoj povijesti i političkom sustavu za istinske "vjernike" u ljevicu i u desnicu. Oni sprječavaju postizanje konsenzusa i prepuštaju političkom sustavu da rješava pitanja koja oni ne žele rješavati. Aktivisti za građanska prava šezdesetih godina primorali su predsjednika Johna Kennedyja da obrati veću pažnju na rasnu segregaciju na američkom jugu više negoli je on to želio. Ali naposljetku, a za to se zalažem i u svojoj knjizi, na političkom je sustavu da pronađe razumne kompromise koje svi možemo prihvatiti, koji omogućavaju da se društvu zajednički kreće naprijed.

U svojoj knjizi Ronald Brownstein prati naizmjenične cikluse sučeljavanja i suradnje između dvije vodeće stranke tijekom proteklog stoljeća. Kaže da smo se tijekom posljednje generacije pomaknuli prema trendu da politički sustav ne smanjuje razlike među nama, već ih povećava. A s obje strane političkog spektra postoje pojedinci, kao što je već spomenuti bivši republikanski kongresnik Tom DeLay, koji povećavaju i zaoštravaju nesuglasice i onda tako mobiliziraju jednu stranu sukoba da se izjasni na biralištima, jer misle da im to koristi.

Knjigu Ronalda Brownsteina Drugi američki građanski rat: kako je ekstremno strančarenje paraliziralo Washington i polariziralo Ameriku objavila je izdavačka kuća Penguin Press.

XS
SM
MD
LG