Linkovi

'Doorbuster Friday' - početak božićnog shoppinga


Danas počinje sezona božićnog shoppinga. Trgovci današnji dan nazivaju 'Black Friday' – odmah nakon Dana zahvalnosti poklone planira kupovati više od polovine Amerikanaca, piše dnevnik New York Daily News.

Istraživanja tržišta prognoziraju da će građani u trgovinama u sljedećih mjesec dana ostaviti 456 milijardi dolara – najviše upravo ovog vikenda koji danas počinje. Kako piše newyorški list neke su trgovine čak bile otvorene i na sam Dan zahvalnosti, što je i za Ameriku priličan novitet. Do sada su na ovaj blagdan poslovali tek diskont lanci poput K-Marta, no jučer su im se pridružili i skuplji brandovi poput trgovine igračkama FAO Schwarz i CompUSA, koji prodaje elektroniku.

'Kladim se da šefovi neće biti u trgovinama na blagdan' - primjetio je novinaru New York Daily Newsa jedan analitičar tržišta, međutim direktor tvrtke FAO Schwarz kaže da je bio u trgovini na Manhattanu. Prvo je pozdravio neke od 12 tisuća kupaca a poslije je u podrumu trgovine servirao pečenog purana svojim uposlenicima.

Danas će se ujutro pred trgovinskim centrima širom Amerike čekati satima u redu - kako bi se što prije ujurilo u trgovinu i zgrabilo ograničeni broj artikala koji su stavljeni na prodaju. Bit će tu – piše list Albany Times iz savezne države New York – dosta guranja, a ponekad zna uredovati i policija.

Najpopularnija je elektronika. 'Zapravo, laptop kompjuter mi uopće ne treba, ali nema veze' – kaže Frank Barone, umirovljeni učitelj iz mjesta Latham, koji se sa svojim sinom sprema izaći iz kuće u 4 sata u jutro, kako bi zauzeo mjesto u redu pred obližnjim trgovinskim centrom.

Fenomenu takozvanog 'Doorbuster' petka – nazvanog tako zbog gužvi pred vratima trgovina – neće ove godine štetiti razmjerno lošija ekonomska situacija, skuplji benzin a niti problemi s kineskim igračkama, barem se tako nadaju trgovci. Profesionalna udruga koja okuplja vlasnike i menedžere trgovinskih centara očekuje rast prodaje od 4.3 posto, te zaradu od 263 milijarde dolara, u sljedeća četiri tjedna.

Internet stranica Shopzilla.com, namijenjena fanaticima shoppinga, savjetuje što treba učiniti prije današnjeg odlaska u kupovinu u rano zoru. 'Dođite što ranije, prije nego što se trgovine otvore. Važno je imati detaljan popis stvari koje želite kupiti. Prije toga, provjerite i usporedite cijene na Internetu. Obucite se prikladno – vani je hladno, unutra toplo. Nemojte nositi torbu – mogla bi vam u gužvi nestati - a novčanik držite u džepu' – ovi se savjeti mogu pročitati u današnjim izdanju Albany Timesa, lista iz savezne države New York.

XS
SM
MD
LG