Linkovi

Zbog poraza od Hrvatske posljedice će imati i britansko gospodarstvo


Sport Direct, vlasnik 29.9 posto dionica tvrke Umbro, branda koji odijeva engesku nogometnu reprezetnaciju po zlu će pamtiti Mladena Petrića. Petrićev je gol, treći ubačen iza leđa engleskog golmana, bio razlogom najvećeg pada dionica jedne tvrtke u četvrtak. Dionice Sport Directa okopnile su za 17 posto a Umbroa za 2.9 posto. Ovim se poslovni potez tvrtke koja je nedavno povećala udjel u vlasništvu proizvočača sportske opreme pokazao neuspješnim. Sport Direct je također obavijestio doničare da ne očekuju obećane profite. Ruke će možda trljati Nike, zainteresiran za preuzimanje Umbroa i jednog od pokrovitelja reprezentacije stoga što će tvrtka pojeftiniti. Dionice proizvođača dresova za navijače JJB Sports izgubile su 8.8 posto vrijednosti.

Engleski neuspjeh u kvalifikacijama za Europsko nogometno prvenstvo mogao bi predstavljati gubitak zarade za englesko gospodarstvo, upozoravaju neki ekonomisti. «Plasman u završnicu europskog prvenstva mogao je dovesti do dodate dvije milijarde funta zarade», procjenjuje Simon Chadwick, profesor sportske poslovne strategije i marketinga prvi Poslovnoj školi u Coventryu. Najveći udar zbog ne plasmana Engleske, ističu poznavatelji prilika, pretrpjet će barovi i razne trgovine.

Udruga britanskih trgovaca procijenila je da je za Svjetsko prvenstvio 2006. godine zaradila dodatnih milijardu i 250 milijuna funti od prodaje hrane, pića, televizora, dresova i zastava. Za Euro 2008. godine planira se pola zarade od tog iznosa jer, iako se Englezi nisu kvalificirali, u Britaniji žive ljudi raznih nacionalnosti koji će s pozornošću pratiti Europsko nogometno prvenstvo, pojašnjavaju u Udruzi britanskih trgovaca.

XS
SM
MD
LG