Linkovi

Poezija na Internet stranicama PoetryFoundation.com


Pjesništvo vjerojatno u američkoj kulturi nema više onako istaknuto mjesto kao što je bilo nekad, ali, na našoj web stranici tjedna, poezija ne samo da je živa nego se svi i trude da ona bude aktivni dio života u 21. stoljeću.

"Zaklada pjesništvo traga za sjajnom poezijom i dovodi ju pred najveću moguću publiku. Cilj našeg web sajta je pružiti ljudima pjesništvo na Internetu. U arhivu imamo 6 tisuća pjesama više od šest stotina pjesnika koji su pisali – ili pišu – na engleskom jeziku. Te pjesme pokušavamo prenijeti bilo kome i bilo gdje u svijetu" - kaže Emily Warn, pjesnikinja – naravno! – i urednica web stranice PoetryFoundation.com.

Ta je web stranica izdavač časopisa Poetry, utemeljenog 1912, ali sada su napori usmjereni ka kibernetskom prostoru – dovođenju svijeta pjesništva svakome tko može pristupiti Internetu. Ako želite pronaći svoju omiljenu pjesmu ili otkriti neku novu određenog pjesnika ili, pak, tragati za određenom temom, vrijedi koristiti pomagalo nazvano 'poetry tool', kaže Emily Warn: "Svaka pjesma u našem arhivu je indeksirana ili kategorizirana u skladu s nizom kategorija. Recimo, ljubavne pjesme, soneti, pjesme o prirodi, pjesme o filozofiji. Takav se sustav pokazao vrlo uspješnim. Svakoga dana, velik broj ljudi nađe one pjesme koje traži."

Web sajt uključuje i aktivan blog, koji piše petero pjesnika, vodeći vrlo slobodnu i slobodoumnu konverzaciju o pjesnicima i pjesništvu. Tu je i podcast, nazvan 'Poetry Off the Shelf', kao i niz drugih multimedijskih ponuda. "Imamo i audio pjesmu dana na koju se možete predbilježiti. Pokrećemo i seriju obrazovnih podcasta, nalik audio-knjigama. To će biti vrlo dugi podcasti, koje će se moći downloadati i slušati, recimo, u autu, dok vozite ... i istodobno učite o poeziji" - objašnjava naša sugovornica.

Emily Warn kaže da se multimedijska ponuda širi s videom – prvi već postavljeni video prikazuje novog pjesnika laureata Sjedinjenih Država – inače, rodom iz Srbije – Charlesa Simica.

Neki čitatelji ustuknu pred poezijom, ona ih plaši. No, za to nema razloga, posebice ne sada kada se ona nudi na vrlo pristupačnom i po korisnike 'prijateljskom' web sajtu – PoetryFoundation.com.

XS
SM
MD
LG