Linkovi

Bivši dužnosnici SAD, UN-a i pravni stručnjaci izražavaju zabrinutost presudom 'Vukovarskoj trojci'


Skupina bivših američkih diplomata, predstavnika međunarodne zajednice, sveučilišnih profesora i pravnih stručnjaka uputila je pismo Ujedinjenim narodima u kojima se izražava zabrinutost zbog nedavne presude Haškog suda u slučaju vukovarske trojke.

Dvadeset i tri potpisnika izražavaju nevjericu presudama Mili Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću. U obrazloženju takvog stava navodi se da zločini počinjeni u Vukovaru nisu traumatizirali samo hrvatsku javnost već su šokirali savjest svijeta. "Ti zločini bili su prva masovna ubojstva u bivšoj Jugoslaviji stvarajući presedan, koji će, četiri godine kasnije kulminirati najgorim zločinom u Europi nakon Drugog svjetskog rata", navodi se u pismu koje su, među ostalima, potpisali i bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj, Peter Galbraith te nekadašnji voditelj misije UNTAES-a u istočnoj Slavoniji Jacques Klein.

Potpisnici vjeruju da je "presuda u predmetu vukovarske trojke primjer neuspjeha Tribunala da u cijelosti služi interesu pravde" te se izražava bojazan da je Haški tribunal možda pretrpio značajan udarac uključujući i po važnom pitanju produbljivanja mira i pomirenja. Potpisnici se nadaju da će u žalbenom postupku predmet biti najpotpunije preispitan.

XS
SM
MD
LG