Linkovi

Sastanak EU s mediteranskim zemljama o pitanju ilegalne imigracije


Zemlje Europske unije sastaju se po prvi puta sa siromašnijim zemljama mediteranske regije kako bi pronašle načine zaustavljanja dotoka ilegalnih imigranata u Europu.

Sastanak na jugu Portugala, u Albufeiri, okupio je zemlje Europske unije i mediteranske regije – Tunis, Alžir, Egipat, Maroko, Siriju i Tursku. Domaćin sastanka, Portugal, postavio je pronalaženje rješenja problema ilegalne imigracije jednim od prioriteta svojeg polugodišnjeg mandata kao zemlje predsjedatelja Europske unije. No ostvarenje tog cilja neće biti jednostavno.

Više od 100 tisuća ilegalnih imigranata udje u zemlje Europske unije preko Mediterana svake godine. Tisuće drugih strada u tom pohodu. Stručnjak za imigracijska pitanja, Hugo Brady, ističe da europske zemlje, zemlje iz kojih potječu ovi imigranti, kao i tranzicijske zemlje preko kojih se ovakva vrsta imigracije odvija, imaju vrlo različita gledišta o ovom pitanju. Ove će razlike vjerojatno biti jedna od tema na sastanku u Albuferiji. "Obje strane dolaze sa svojim pristupima i interesima glede pitanja imigracije. Zemlje Europske unije žele samo visoko kvalificirane radnike, koji će pomoći razvoju njihovih ekonomija. Takodjer žele da zemlje iz kojih su imigranti došli, ili one kroz koje su prošli prihvate imigrante natrag".

Brady, član Centra za europsku reformu iz Londona, kaže da zemlje mediterantskog područja žele materijalnu pomoć od europskih zemalja u borbi protiv priljeva imigranata, od kojih su mnogi iz sub saharske Afrike. Ističu da neki programi kao što je europsko subvencioniranje poljoprivredne industrije, otežavaju razvoj i rast ekonomija u tim zemljama, što je jedan od faktora koji potjecu ljude da emigriraju.

Brady takodjer primjećuje da je i sama Europska unija podjeljena po pitanju imigacije. "Postoje ogromne unutarnje tenzije. Dakle, ostvarenje jedinstvenog europskog smjera po pitanju imigracije bio bi najambiciozniji poduhvat koji je Europska Unija do sada postavila pred svoje članice".

Zemlje južne Europe traže veću pomoć Europske unije u borbi protiv ilegalne imigracije, tvrdeći da su one prve postaje na putu mnogih imigranata. Istovremeno, zemlje sjevera kritiziraju masovne naturalizacije, kao u slučaju Španjolske, koja je 2005. legalizirala stotine tisuća ilegalnih imigranata. Brady kaže da zemlje sjevera Europske unije žele postizanje sporazuma o imigraciji u kojem bi se priznalo da se migracijska politika bilo koje zemlje članice odražava na uniju u cjelini.

XS
SM
MD
LG