Linkovi

Mesić: 'Nikad se ne smije zaboraviti žrtva koju je podnio Vukovar kao ni oni koji su ga branili'


18. studenog 1991. Jugoslavenska vojska i srpske paravojne snage usle su u grad kojeg su tri mjeseca ravnali sa zemljom. Hrvatski vojnici koji su prezivjeli borbe nisu imali drugog izlaza nego poloziti oruzje. Posljednja grupa, okruzena sa svih strana, uzalud se borila jos dva dana. Jos 16. studenog vukovarskim je braniteljima bilo jasno da je sve gotovo. Jugoslavenska vojska usla je u predgradje Vukovara, Borovo naselje i odsjekla kukuruziste, cime je izgubljen i posljednji ulaz u grad. Vise se nije moglo ni unutra ni van.

"Nikad se ne smije zaboraviti zrtva koju je podnio Vukovar kao ni oni koji su ga branili ´91", rekao je predsjednik Stipe Mesic. Jos uvijek ne postoje precizne brojke o tome koliko je ljudi, vojnika i civila ubijeno u Vukovaru. Prema raspolozivim podacima ubijeno je 1700 ljudi, od kojih tisucu i sto civila, 4 tisuce ih je ranjeno, od 3 do 5 tisuca zarobljeno, tisucu ih je nestalo nakon sto je grad pao a preostalo nesrpsko stanovnistvo istjerano iz njegovih rusevina.

U Vukovaru su vojska bivse Jugoslavije i srpske paravojne snage u cetnickim uniformama pocinile jedan od najvecih zlocina od Drugog svjetskog rata. Iz vukovarske bolnice izvukli su 200 ranjenika i ubili ih na Ovcari. Trojica su optuzena za taj zlocin, Miroslav Radic, Mile Mrksic i Veselin Sljivancanin. Haski sud prvog je nedavno oslobodio optuzbio, drugi je osudjen na 20, a Sljivancanin koji je ´91 bio ispred bolnice i bio upucen u zbivanja, na svega pet godina zatvora.

16 godina nakon rata i devet nakon sto je ponovo reintegriran u Hrvatsku, Vukovar se nije puno promijenio. Oziljci od rata vidljivi su na svakom koraku, Hrvati i Srbi zive jedni do drugih, nekoliko skola zapocelo je s praksom zajednicke nastave za hrvatsku i srpsku djecu, ali u razlicitim smjenama. Rade ducani i drzave sluzbe, posla nema.

"Zrtvama Vukovara najbolje cemo se oduziti ako oni koji su ostali u gradu dobiju posao, mogu skolovati svoju djecu i razvijati svoj grad," kazao je presjednik Mesic. S njih se slaze i posljednji zapovjenik obrane grada Branko Borkovic, Mladi Jastreb. "Grad gospodarski jos nije podignut na noge, niti se svi Vukovarci," rekao je ,"vratili kuci."

XS
SM
MD
LG