Linkovi

SAD daje punu potporu Visokom predstavniku za BiH


Visoki predstavnik Međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, Miroslav Lajčak, danas se u Washingtonu sreo s podtajnikom u State Departmentu Nicholasom Burnsom. Tema – teška situacija u Bosni i Hercegovini. Nicholas Burns dao je punu potporu američke vlade potezima koje poduzima visoki predstavnik te je pozvao političke čelnike u Bosni i Hercegovini da ispune svoje obveze i bez odlaganja provode odluke visokog predstavnika.

Nakon razgovora u američkom Državnom tajništvu, Miroslav Lajčak je dao izjavu za Bosanski servis Glasa Amerike: “Naši su stavovi identični, kao i ocjena situacije u Bosni i Hercegovini. Za mene je jako bitno da sam čuo od gospodina Burnsa da su Sjedinjene Države vrlo odgovorne prema BiH, da će nastaviti svoj aktivni angažman s ciljem da se politička situacija stabilizira, te da BiH funkcionira kao jedna uspješna država.”

Miroslav Lajčak ima i poruku za stanovnike Bosne i Hercegovine, koji su sve više uplašeni da bi moglo doći do novih oružanih sukoba: “Ne postoji razlog za paniku. Političku situaciju ćemo brzo riješiti. Nemojte slušati nikoga tko govori o tome da se zemlja sprema za rat… bilo tko da govori da je ova situacija slična onoj iz '91. ili '92. godine, taj ne zna o čemu govori… situacija nije slična, te godine se neće vratiti i ne postoji nikakav razlog da građani brinu za svoju sigurnost i svoju budućnost. Apsolutno nikakav.”

Govoreći o širem području Balkana, Miroslav Lajčak i Nicholas Burns su odbacili postojanje bilo kakve veze između budućeg statusa Kosova i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG