Linkovi

Učenje stranih jezika u Americi sve popularnije; najbrže raste broj studenata arapskog


Najnovija istraživanja pokuzaju da se broj polaznika tečajeva stranih jezika u Sjedinjenim Državama povećao od 2002. godine. Kako izvještava Barbara Schoetzeau, najbrže raste broj studenata arapskog jezika.

Istraživanje Centra za studije modernih jezika pokazuje da je učenje arapskog jezika u Sjedinjenim Državama poraslo za čak 127 posto, a broj škola koje nude arapski kao strani jezik, udvostručio se od posljednjeg istraživanja provedenog 2002 godine.

Ova ustanova prati upise u škole stranih jezika već pola stoljeća. Direktor Centra za moderne jezike, Rosemary Feal, kaže je broj polaznika tečajeva stranih jezika sada veći nego ikada prije. Dodaje da ovi podaci odražavaju činjenicu da studenti, kao i vlada Sjedinjenih Država, počinju shvaćati da jezici igraju sve značajniju ulogu u današnjem, sve manjem svijetu.

"Studenti su svjesni da će ih poznavanje stranih jezika bolje pripremiti za buduće karijere, te da će ujedno biti i bolji građani. Također, danas postoji znatno veća podrška za učenje stranih jezika, u obliku financiranja na federalnom nivou, kao i tehnološke pomoći učenicima" - kaže Rosemary Feal.

Istraživanje pokazuje da učenici i dalje najviše uče tradicionalno popularne jezike kao što su španjolski, francuski i talijanski. Zanimanje za klasične jezike, kao što su latinski i grčki i dalje je visoko.

Karin Ryding, profesorica arapskog jezika na sveučilištu Georgetown u Washingtonu, kaže da je zadovoljna rezultatima ovog istraživanja. Ono pokazuje da je zanimanje visoko ne samo za početne stupnjeve učenja stranog jezika, nego i za više stupnjeve. Dodaje da je praktičnost jedan od glavnih motiva za učenje stranog jezika poput arapskog: "Mislim da ovo nije samo trenutni porast u upisima na tečejeve stranih jezika. Mislim da ovi podaci ukazuju na istinski zaokret u interesu američkih studenata za strane jezike. Mladi ljudi danas razumiju da svijet neizbježno postaje sve manji. Dolaze na tečajeve arapskog i drugih jezika s profesionalnim ciljevima na umu. A oni uključuju rad sa medjunarodnim orgazanizacijama, diplomatske poslove, rad na pitanjima globalnog očuvanja okoliša, rad u organizacijama za humanitarnu pomoć, medjunarodnu sigurnost, komunikacije, te medije."

Rezultati ovog istraživanja temelje se na upisima na tečajeve jezika na 2800 koledža i sveučilišta širom Sjedinjenih Država, u razdoblju od listopada 2006. godine do rujna 2007.

XS
SM
MD
LG