Linkovi

Novi ministar pravosuđa položio svečanu prisegu


Predsjednik Bush izjavio je da će novi ministar pravosuđa Michael Mukasey donijeti u svoje ministarstvo jasan cilj i odlučnost. Svečanom polaganju prisege novog američkog ministra pravosuđa nazočio je i predsjednik Bush.

Predsjedatelj Vrhovnog suda Sjedinjenih Država John Roberts predvodio je svečano polaganje prisege u tzv. Velikoj dvorani Ministarstva pravosuđa. I dok se gospodin Mukasey na dužnosti nalazi od petka, ovo je bila njegova prva prilika da se obrati svom novom osoblju. "To je zašto naš konačni klijent – građani ove zemlje – može biti sigurni znajući da smo odani zakonu i Ustavu i da je naš iskren cilj ispunjavanja dužnosti pravde".

Gospodin Mukasey je rekao da će pomoći da Ministarstvo pravosuđa nastavi štititi slobodu i sigurnost Amerikanaca jamčeći građanska prava i slobode puten neutralne i ravnomjerne primjene Ustava. Predsjednik Bush je dodao da je ministar pravosuđa od vitalne važnosti za otkrivanje, sprječavanje i prekidanje terorističkih napada i da mora osigurati da američka obavještajna, policijska i sudska zajednica surađuju. "On mora osigurati da činimo sve u zakonskim okvirima kako bismo zajamčili sigurnost svih Amerikanaca, dok istovremeno mora zaštititi njihovu slobodu. Sudac Michael Mukasey pravi je čovjek da se suprotstavi ovim vitalnim izazovima".

U međuvremenu je Ministarstvo pravosuđa ponovno otvorilo istragu u tzv. program domaćeg špijuniranja. Predmet istrage bit će ponašanje odvjetnika Ministarstva u slučaju kad je dano odobrenje Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji NSA za prisluškivanje i praćenje poruka elektronske pošte Amerikanaca bez sudskog naloga.

XS
SM
MD
LG