Linkovi

Je li pad broja uhićnih 'ilegalaca' na američko-meksičkoj granici znak uspjeha ili neuspjeha?


Ministar domovinske sigurnosti Michael Chertoff tvrdi da poboljšanja u njegovom ministarstvu postupno daju rezultate. Nakon što su zaposlene stotine novih pripadnika granične službe, a na granici s Meksikom instalirana modernija tehnologija, broj uhićenja zbog ilegalnog prelaska granice pao je za 22 posto.

Međutim, unutrašnja kontrola imigracijske službe otkrila je da mnogi ilegalni useljenici u Sjedinjene Države sada stižu kroz legalne granične prijelaze, a ne kao ranije – preskačući žičanu ogradu koja dijeli Meksiko od Amerike. O raspravi koju su pobudila ova dva naoko kontradiktorna nalaza izvještava Cindy Saine.

Vlada Sjedinjenih Država u posljednjih je godinu dana pooštrila mjere protiv stranaca koji u zemlji ilegalno borave i rade. Tvornice i druge firme koje upošljavaju ilegalne radnike često posjećuje policija. Zaposleno je više graničara i drugih djelatnika imigracijske službe. Na dobrom dijelu državne granice s Meksikom podignuta je žičana ograda, a postavljena je i moderna tehnička oprema za snimanje i praćenje kretanja u blizini granice.

Ministar domovinske sigurnosti Michael Chertoff kaže da je zbog toga danas i broj uhićenja zbog ilegalnog prelaska granice za petinu manji nego prošle godine: "Trend se na području useljavanja počeo kretati u povoljnom smjeru. Nismo gotovi, ali poduzeli smo vrlo važan prvi korak u blokadi ilegalnog useljavanja."

Demetrios Papademetriou, direktor Instituta za imigracijsku politiku, privatne znanstvene ustanove iz Washingtona, slaže se da je izvjestan napredak postignut. Međutim, je li riječ o napretku koji će se osjetiti na dužoj stazi – to će se tek vidjeti, upozorava ovaj stručnjak: "Preuveličavanje je ako kažemo da smo zaustavili cijeli jedan negativni trend. U posljednjih dvadesetak godina, političari su to često izjavljivali, a vrlo brzo se pokazivalo da se nakon kraćeg uspjeha situacija s ilegalnim useljavanjem ponovno pogoršavala."

Međutim unutrašnja kontrola savezne vlade pokazala je da mnogi ilegalni useljenici više ne preskaču žičanu ogradu na američko-meksičkoj granici već u Ameriku ulaze kroz redovite granične ulaze, na aerodromima, ili najčešće – autocestama. Kontrola posebno upozorava da na taj način u zemlju mogu ući i teroristi odnosno razni kriminalci.

Među službenicima granične službe prilično je slab radni moral, umor na poslu je vrlo izražen problem a nema niti rezervnog osoblja koje može uskočiti kao ispomoć u trenutku krize. Demetrio Papademetriou međutim upozorava da se i ovo istraživanje mora uzeti 'sa zrnom soli'. Naime, na američkim državnim granicama s Meksikom odnosno Kanadom svake se godine zabilježi oko 400 milijuna prelazaka. Kontrola svake osobe gotovo je nemoguća jer bi to narušilo slobodan protok putnika i robe – tvrdi ovaj stručnjak iz imigracije.

XS
SM
MD
LG