Linkovi

Silajdžić: "Odnos Hrvatske i BiH pomalo arhaičan i podsjeća na neke dane kojih se ne želim sjećati"


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine – Haris Silajdžić, ovih je dana u Washingtonu, gdje drži nekoliko predavanja i gdje razgovara s američkim kongresnicima i senatorima o situaciji u BiH. Zanimalo nas je kako gleda na odnose s Republikom Hrvatskom, osobito one na graničnim područjima i situacije glede izgradnje mosta kopno-Pelješac.

Haris Silajdžić: Predsjedništvo je jasno iznjelo svoj stav na sastanku Međudržavnog vijeća u Zagrebu kada smo rekli da prvo moramo riješiti morske granice, a zatim možemo razgovarati o svemu. Nažalost, to nije bilo tako, mi smo saznali iz tiska da će se graditi neki most i tako je sve počelo. Mislim da to nije dobro za naše odnose, da se sve može riješavati, ali naravno na način da budemo partneri. Taj odnos je pomalo arhaičan i podsjeća na neke dane kojih se ne želim sjećati.

GA: Mislite li da se ova situacija u Zagrebu koristi za neke interne, izborne situacije u Hrvatskoj gdje će 25-og ovog mjeseca biti održani izbori?

HS: Znate, u kampanjama se sve koristi, ali ne vidim kakvu bi korist bilo kome donijelo pogoršanje odnosa između dvije zmelje. Ako bi narušavanje integriteta Bosne i Hercegovine donosile glasove u Hrvatskoj onda je to stvarno zabrinjavajuće.

GA: Premijer Sanader je izjavio da izgradnja mosta do Pelješca smeta samo bošnjačkim, ali ne i srpskim i hrvatskim političarima u BiH.

HS: Ne bih želio sudjelovati u kampanji gospodina Sanadera niti bilo koga drugog. On ima pravo na svoje mišeljenja, ali to ne znači da je u pravu.

GA: Kako komentirate predizborne plakate Ive Sanadera u Sarajevu?

HS: Kada je u pitanju postavljanje postera onda nitko ne pita mogu li se postaviti i to je malo čudna situacija koju ćemo sasvim sigurno riješiti. Inače, situacija s tim pravom biranja i pravom glasanja mora se riješiti. Ovdje je u pitanju odnos. Ne možemo se ovako odnositi prema Bosni i Hercegovini i nadati se dobrosusjedskim odnosima. Takav odnos – ne!

GA: Vi ste se prije nekoliko dana usprotivili isticanju hrvatskih zastava na Velikom Školju i vrhu poluotoka Klek kod Neuma uz tvrdnju da je to teritorij Bosne i Hercegovine:

HS: Ukoliko netko misli da može dobiti glasove tako što će osvajati bosansko-hercegovački teritorij, to je već viđeno. Zbog tih su zabluda padale žrtve, zbog jedne politike prema BiH koju danas osuđuju. Zar se netko može nadati da će dobiti glasove tako što na neko kamenje postave zastave. To je meni suludo!

XS
SM
MD
LG