Linkovi

Stanje američke ekonomije - pogled iz Sjeverne Karoline i Indiane


Ovog tjedna dolar je pao na još jednu rekordno nisku razinu u usporedbi s eurom, a cijena nafte je porasla za gotovo 3 posto takodjer na novi rekord. No, usprkos ovim lošim vjestima, Barry Wood izvješćuje da je poslovanje na burzi dionica u porastu.

Cijena nafte skočila je na skoro 98 dolara po barelu – porast od čak tri dolara u jednom danu. U protekla dva mjeseca cijena tog energenta porasla je gotovo 20 posto. Istovremeno, američki dolar pao je na rekordno nisku razinu u odnosu na euro, valutu koju koristi 13 zemlja Europske Unije. Jedan euro sada vrijedi preko jednog dolara i 45 centi.

Cijena zlata, koja obično raste kada dolar pada, nastavlja ići uzlaznom putanjom, te jedna fina unca zlata sada vrijedi preko 825 dolara, što je najviša cijena u posljednjih 27 godina.

No, usprkos ovakvom razvoju dogadjaja, cijene dionica na američkim burzama oporavile su se sredinom tjedna, i sada su na najvišem nivou u više od tjedan dana. Mark Vitner, ekonomist u banci Wachovia u Charlotteu, u državi North Carolina, kaže da u tom dijelu zemlje cijene goriva nisu porasle ni približno toliko koliko je porasla cijena sirove nafte. Dodaje da je potrošnja u jugoistočnom dijelu Sjedinjenih Država i dalje na istom nivou.

Na razini cijele zemlje, Vitner očekuje da će u idućih šest tjedana blagdanska potrošačka sezona biti 'umjerena do jaka': "Mislim da će prodaja na malo porasti izmedju četiri i pol i pet posto u odnosnu na prošlu godinu. Razlog zbog kojeg taj porast neće biti veći jesu visoke cijene goriva kao i visoke cijene grijanja, koje su smanjile raspoložive prihode potrošača. Od toga se zaista nemože pobjeći. Uz to, i previranja na tržištu nekretnina su ostavila traga."

Na nacionalnoj razini, cijene nekretnina pale su za oko pet posto, i stručnjaci predvidjaju da će nastaviti padati. Ali, u mjestu Muncie, u državi Indiana, na Srednjem zapadu, tržište nekretnina i dalje je stabilno, tvrdi Ray Montago, dodekan škole biznisa sveučilišta Ball State: "U ovom dijelu zemlje cijene nekretnina nisu nikad tako naglo skočile, kao što je to bio slučaj drugdje u Sjedinjenim Državama. Mislim da su cijene nekretnina ovdje relativno skromne, i ostale su dosta stabilne. Nismo osjetili pad u cijenema nekretnina. Ponašanje potrošača većinom je postojano u cijeloj državi Indiana."

Ray Montago kaže da je raspoloženje potrošača u Indiani i dalje na visokoj razini. Očekuje da će ova regija izaći na kraj sa višim cijenema goriva. Drugi stručnjaci kažu da ukoliko cijene goriva nastave rasti za dodatnih 10 do 20 posto u sljedećih nekoliko tjedana, to će se negativno odraziti na potrošnju za vrijeme Božićne sezone.

XS
SM
MD
LG