Linkovi

Web stranica tjedna: Uwire.com


Praktički svako američko sveučilište i koledž imaju najmanje jedan studentski list. Te su publikacije već odavno međusobno izmjenjivale članke i vijesti, bilo za izravno, ponovno tiskanje u drugom listu ili samo kao ideje za vlastite članke. Sada je ta izmjena prešla u domenu interneta, tako da i oni koji nisu studenti mogu čitati neke od najboljih studentskih novinarskih uradaka u Sjedinjenim Državama, a i s drugih strana svijeta.

"Uwire je dijelom nešto poput Associated Pressa za sveučilišne medije, dakle – vijesti. Druga polovica Uwirea je okrenuta korisnicima: svatko može izravno doći u dodir s temama o kojima govore studenti," kaže Ben French, menedžer web stranice Uwire.com – dijelom sveučilišnog servisa vijesti, dijelom mjesta gdje javnost dolazi u dodir sa studentskim svijetom, a dijelom pomagala za one koji se žele u budućnosti profesionalno baviti novinarstvom. Ovaj potonji aspekt još je u povojima.

Za sada, vijesti dovode najviše interesenata na Uwire, gdje se može saznati, recimo, kako bi raspored dopusta na Sveučilištu Iowe mogao utjecati na predsjedničke šanse Baracka Obame … ili, o znanstvenicima sa Sveučilišta Syracuse, koji su razvili oblik inzulina koji se može uzimati u tabletama umjesto injekcijama, u najmanju ruku u slučaju laboratorijskih štakora.

French kaže da slijedeća generacija profesionalnih novinara piše iz drugačije perspektive od one kakva se vidi u drugim medijima. "Postoji izvjesna vrlo osvježavajuća iskrenost kod studenata. Mislim, uz to, da pružaju novi i zanimljivi kut gledanja na stvari. Ako govorimo, recimo, o filmu, gdje mislite da ćete čuti da je najnoviji nastavak filma "Gusari Kariba" – promašaj? Studenti znaju što se zbiva u nekim sferama i za to su pravi stručnjaci."

Uwire okuplja studentsko novinarstvo iz oko 800 studentskih listova. Trenutno, tek ih je šačica izvan Sjeverne Amerike, ali, Ben French kaže da je Uwire sjajan medij za studente-novinare iz čitavog svijeta. On se, stoga, nada većem doprinosu mladih novinara iz drugih zemalja. Dakle, adresa ove web stranice je: www.uwire.com.

XS
SM
MD
LG