Linkovi

Festival kamenica u Leonardtownu u Marylandu


Oko 20 tisuća ljudi okupilo se prošlog vikenda u gradiću Leonardtown u južnom Marylandu, američkoj saveznoj državi na Atlanskom oceanu, kako bi kušali prve ovosezonske kamenice na festivalu kamenica. U sklopu ove godišnje manifestacije održava se državno natjecanje u čišćenju i pripremanju kamenica.

Gosti - ljubitelji kamenica - jednu za drugom jedu školjke uronjene u čašicu piva pomiješanog s malo Tabasco umaka, što je ovdje omiljeni način konzumiranja ove poslastice. No, prodaju se i sirove kamenice, kao i pržene, poparene, kuhane, pirjane ili s roštilja. Organizator festivala Dave Taylor kaže da se tog vikenda konzumiralo oko 100 tisuća kamenica: "Prodali smo 160 košara samo sirovih i kuhanih na pari, a u svakoj košari ima oko 300 kamenica, pa vi sad izračunajte. A za pržene i pirjane ni ne znamo točan broj."

Oni čija nepca žude za novim okusima okupili su se oko zgrade u kojoj će započeti natjecanje za najbolji recept. Veronica Callaghen iz Connecticuta nadmetala se u kategoriji za najbolju juhu. Pripremila je tradicionalnu gustu juhu od kamenica zapečenu u tijestu. Nancy Dentler iz Sjeverne Karoline u istoj je klasi skuhala gustu juhu od kamenica s pivom, povrćem i posebnim začinima te - odnijela pobjedu.

Predsjedatelj festivala je King Oyster, ili Kralj kamenica. On je odjeven kao maskota festivala, a zapravo je direktor lokalnog Rotary kluba. Većina novca zarađenog ovom prigodom ići će dobrotvornim akcijama Rotary kluba.

Oko štandova s hranom su prodavači nakita od kamenica, rukotvorina i umjetnina. Tu je i pult za kojim jedna žena prodaje kamenice od kojih svaka sadrži biser. Svakom kupcu bisera ona pokloni vodič za procijenu vrijednosti te ogrlicu, tako da žene mogu nositi biser tek izvađen iz školjke.

Pri nadmetanju u čišćenju kamenica natjecatelji moraju što brže otvoriti školjku, i to po standardima restorana. Sirove se kamenice zatim daju publici. Jermaine Brokenborough upravo je pobijedio u amaterskom natjecanju u ovoj kategoriji. Inače, on nije jedini pobjednik u obitelji. Njegova mama kaže da je 'sin već četiri puta pobijedio na državnom prvenstvu, a sestra četiri puta na svjetskom'.

Ako je suditi po krvnom srodstvu, Jermaine bi sljedeće godine mogao dogurati do profesionalnog natjecanja u čišćenju kamenica. Cilj mu je jednoga dana predstavljati Sjedinjene Države na međunarodnom prvenstvu u Irskoj.

XS
SM
MD
LG