Linkovi

'Obnova uravnoteženijih i međuzavisnijih odnosa' - CSM o Sarkozyjevom posjetu Americi


U Bijeloj je kući sinoć održana svečana večera u čast predsjednika Francuske Nicolasa Sarkozyja, koji je u svom prvom službenom posjetu Sjedinjenim Državama. Danas Sarkozy i njegov domaćin, predsjednik Bush, odlaze u Mount Vernon, imanje prvog američkog predsjednika Georgea Washingtona, a poslijepodne se francuski predsjednik obraća Kongresu.

Bostonski dnevnik Christian Science Monitor piše da Sarkozyjev posjet ukazuje na 'obnovu uravnoteženijeg i međuzavisnijeg odnosa Amerike i Francuske', koje su prošle kroz razdoblje zahlađenja – nakon američke intervencije u Iraku, kojoj se Sarkozyjev prethodnik Jacques Chirac protivio.

'Vlada predsjednika Busha, osjetno oslabljena na međunarodnom planu, svjesna je da su joj saveznici ponovno potrebni' – komentira Simon Serfaty iz Centra za strateška i međunarodna istraživanja ovdje u Washingtonu. Sjedinjene Države i Francuska imaju slične poglede na dva važna vanjskopolitička pitanja – Iran i izraelsko-palestinski mirovni proces.

Međutim, stručnjak za europsku politiku Charles Kupchan, koji predaje na sveučilištu Georgetown, izjavio je za bostonski list da je 'promjena u odnosima Washingtona i Pariza za sada jedino na razini retorike, te da je ne treba preuveličavati'.

******

Dnevnik Los Angeles Times piše o burnoj i prilično nenadanoj raspravi u Zastupničkom domu, o prijedlogu kongresmena Dennisa Kucinicha da počne postupak opoziva dopredsjednika Richarda Cheneya.

Kucinich smatra da je Cheney prekršio prisegu koju je dao prilikom stupanja na svoj položaj i to zato jer je – kako je to formulirao Kucinich – 'svjesno manipulirao obavještajnim informacijama u cilju varanja javnosti i Kongresa, u vezi navodne prijetnje od iračkog oružja za masovno uništavanje'.

Iako jedan od aspiranata za Bijelu kuću, Kucinich je u svojoj, Demokratskoj stranci, prilično marginalna figura. Vrh demokrata nije želio da se Kucinichev prijedlog uopće šalje u Odbor za pravosuđe, koji se o njemu treba izjasniti prije no što u Zastupničkom domu počne i službena rasprava o opozivu. Naime, Demokratska stranka smatra da ima važnije ciljeve od impeachmenta dopredsjednika države.

Impeachment bi možda zadovoljio liberalnu bazu stranke, ali bi vjerojatno ozlojedio prosječnog građana, koji želi da se Kongres bavi životnijim problemima – piše Los Angeles Times.

Zanimljivo je da su se republikanci prvo, jasno, usprotivili i samoj raspri o impeachmentu Dicka Cheneya, ali su se onda predomislili i otprilike rekli – 'ako vi, demokrati zaista o tome želite raspravljati, neka vam, te su i oni glasali da se prijedlog pošalje u Odbor za pravosuđe', piše dnevnik iz Los Angelesa.

XS
SM
MD
LG