Linkovi

Suvišni kilogrami povećavaju rizik od raka


Dosta se dugo već pretpostavlja da su žene koje nagomilaju suvišne kilograme u kasnijim godinama života izložene većem riziku od obolijevanja od raznih oblika raka. Nova studija ovu pretpostavku potvrđuje kod pacijentica koje se bore s karcinomom dojke.

Razgovaramo s doktoricom Jiyoung Ahn s američkog Nacionalnog instituta za rak. Njena grupa obradila je podatke istraživanja koje je pratilo skoro 100 tisuća žena nakon menopauze s posebnim fokusom na njihov način prehrane i opće zdravlje organizma.

"Godine 1996. ove su žene počele davati informacije o tome koliko su teške i koliko su težile sa navršenih 18 godina - to su bile njihove rane godine spolne zrelosti -, kad su navršile 35 godina - razdoblje pune spolne zrelosti-, i nakon 50. rođendana. U zadnjih sedam godina, oko 2000 njih obolilo je od karcinoma dojke," kaže dr. Ahn.

Rezultati su pokazali da su žene koje su dobile 20 do 30 kilograma na težini bile izložene 1.5 puta većem riziku od obolijevanja od raka dojke od onih koje su uspjele ostati na kilaži koju su imale u mladosti. Štoviše, veći porast u težini rezultirao je i većim rizikom od ove bolesti. Pitali smo doktoricu Ahn koji su mogući razlozi za ovu situaciju.

"Mislimo da estrogen ima nekakve veze s ovim rezultatima. Estrogen se u tijelu proizvodi u masnim stanicama, a kod gojaznih žena, koncentracije su estrogena veće," kaže dr. Ahn.

Dodaje kako se nada da će rezultati koji će se prikupiti u skoroj budućnosti, s obzirom da je istraživanje opisano u ovom prilogu još uvijek u tijeku, rasvijetliti neke od do sada nejasnih veza između prehrane i rizika obolijevanja od raka.

Rad je objavljen u časopisu Archives of Internal Medicine.

XS
SM
MD
LG