Linkovi

Washington Post: Thompsonov koncert u New Yorku protekao bez pronacističke ikonografije


Nakon kontroverze oko nastupa Marka Perkovića Thompsona na njegovoj turneji po Sjedinjenim Državama i Kanadi novinarima je zabranjen dolazak na njegove koncerte jer su – kako smatraju Thompson i organizatori turneje – pogrešno intonirali njegove nastupe.

No novinar Washington Posta svejedno je kupio ulaznicu za koncert u New Yorku koji je opisao kao spoj britanskog heavy metala sredinom 1970-tih i istočno europske folk glazbe".

"Subotnji koncert izgledao je više kao obiteljsko okupljanje nego skup na kojem se mahalo zastavama. Većina gledatelja bila je u njihovim 30-tim i 40-tim godinama i izgledalo je kao da se svi poznaju", piše novinar Washington Posta.

On je podsjetio da je Thompson na prijašnjim nastupima rabio ikonografiju koja slavi ustaški pokret no primjećuje da su ustaški simboli izostali s koncerta u New Yorku te spekulira da je Perković to učinio nakon kontroverze oko njegovih koncerata.

Podsjetimo, židovske organizacije tražile su od njujorške nadbiskupije da zabrani nastup Thompsona u dvorani koja se nalazi u vlasništvu crkve.

Kako piše novinar Washington Posta, gledatelji s kojima je razgovarao prevodili su mu Thompsonove pjesme i davali lekcije iz hrvatske povijesti. Jedan od njih, koji je nosio majicu s malim slovom "u", rekao mu je da Thompson ni po čemu nije drugačiji od Billya Joela ili Brucea Springsteena te da Thompson samo izražava svoj ponos.

Na novinarovo pitanje što znači slovo "u" na njegovoj majci rekao je da ne zna te je prekinuo daljnji razgovor.

O Thompsonovima nastupima danas javljaju i kanadski mediji. Dnevnik iz Toronta, The Star, javlja da je hrvatski pjevač održao sinoć "tajni i privatni koncert u Norvalu", nakon što su dvije dvorane otkazale organizaciju koncerta Marka Perkovića Thompsona.

Koncert održan na otvorenome u Hrvatskom Centru Kraljice mira privukao je nekoliko tisuća ljudi iz lokalne hrvatske zajednice. «Unatoč izraženom hrvatskom nacionalizmu nije bilo pronacističkih simbola», navodi dnevnik iz Toronta. U sklopu sjeverno-američke turneje Thompson bi u Kanadi, stoji u članku, trebao održati koncert i u Vancouveru

XS
SM
MD
LG