Linkovi

Film tjedna: 'American Gangster'


Oskarovci Denzel Washington i Russell Crowe tumače glavne uloge u kriminalističkoj drami redatelja Ridleya Scotta, temeljenoj na istinitoj priči o čovjeku koji je prije 40 godina vodio trgovinu nezakonitim drogama u njujorškom Harlemu. Alan Silverman je pogledao film "American Gangster".

Frank Lucas je bio 'netko' u njujorškom podzemlju šezdesetih godina prošlog stoljeća. Kao štićenik 'Bumpyja' Johnsona, lokalnog zločinačkog bossa, koji je desetljećima vladao ulicama Harlema, Lucas je preuzeo 'biznis' kad je njegov mentor umro. I ne samo preuzeo, on ga je proširio i ojačao. Posebno je ponosan što nudi 'proizvod' koji je bolji od onoga njegove konkurencije, a po nižoj cijeni. Taj je proizvod – heroin, koji Lucas krijumčari u lijesovima mrtvih američkih vojnika, čija se tijela šalju na trag u Ameriku iz Vijetnama. Neobrazovan – osim onoga što je naučio na ulicama – Lucas je svoj prirođeni poslovni duh iskoristio da izgradi kriminalno carstvo kojemu je mogla konkurirati samo talijanska mafija.

Kraj zločinačke karijere Franka Lucasa dolazi u liku neumornog istražitelja Richieja Robertsa, policijskog detektiva, a kasnije i tužitelja, iz New Jerseya, koji je na čelu posebne radne skupine za borbu protiv narkotika.

Kad je, na koncu, bio uhićen i osuđen, ovaj je zločinački boss uspostavio iznimno savezništvo s tužiteljem. A, u zamjenu za skraćenje zatvorske kazne, Lucas je pomogao u slamanju mreže korumpiranih dužnosnika i preprodavača droga na visokoj razini.

Denzel Washington glumi naslovnu ulogu. Pripremajući se, proveo je dosta vremena s pravim Frankom Lucasom pokušavajući razumjeti i njega i njegov svijet. Washington opisuje Lucasa kao 'šarmirajućeg', ali ističe da je pokušao dati točan portret čovjeka koji je bio, po vlastitom priznanju, ubojica: "Ako se nalazite uz nekoga dovoljno dugo, pokazat će se i njegovo pravo lice. Kad bude umoran, vidi se njegova reakcija prema nekome tko za njega radi ili nekom od članova obitelji. Vidio sam izvjestan izraz u njegovim očima koji mi je rekao da u neka prošla vremena neki od onih koji su vidjeli taj izraz nisu još dugo poživjeli."

Russell Crowe glumi inspektora – kasnije tužitelja – Richieja Robertsa. Baš kao što je bio slučaj s pravim inspektorom, i Crowe priznaje da se morao – makar i nevoljko – diviti osuđenom bossu: "Da je bio odgojen na drugi način i obrazovan, možda bi danas neka sveučilišta bila imenovana po njemu. Bio je iznimno pametan, odličan biznismen. U mračni i tajnoviti svijet trgovine heroinom unio je poslovnu maniru kao da se radi o najnormalnijem proizvodu, kao da vodi McDonald's – prodavao je proizvod bolje kvalitete po nižoj cijeni, nabavljajući na izvoru i uklanjajući nebrojene posrednike. Svoj bi proizvod stavio u prodaju – odnosno, na ulice – točno tajmirajući na dane kad bi bile isplate socijalne pomoći i slično … stvarno sjajan biznismen."

Redatelj Ridley Scott kaže da je pravi Frank Lucas proveo dosta vremena na snimanju kao 'tehnički savjetnik'. Ono što je Scott posebno zamijetio bilo je ponašanje bivšeg gangstera: "Stalno gledam glumce i mogu prepoznati glumački način govora: to je 'govor uloge'. S Frankom sam imao isti osjećaj – kao da nije on bio taj koji je počinio djela o kojima govori film. Pravi sociopat: puno, puno uspomena, ali nikakva povezanost s ičim emocionalnim."

U ostalim se ulogama pojavljuju: britanski glumac Chewitel Ejiofor kao Lucasov mlađi brat i 'desna ruka'; Ruby Dee kao njihova majka; te, Josh Brolin kao korumpirani policijski detektiv. Glazbu za film je skladao Marc Streitenfeld.

XS
SM
MD
LG