Linkovi

Bill Richardson - 'vitez na crnom konju' izaziva etablirane kandidate


Tijekom ove godine, tri dobro poznata predsjednička kandidata, predvodila su u anketama javnog mnijenja među glasačima Demokratske stranke. Međutim, postoji u Sjedinjenim Državama tradicija tzv. 'viteza na crnom konju', koji se iznenada pojavljuje i predstavlja izazov etabliranim kandidatima. Ove godine vjeruje se da će to biti Bill Richardson.

Bill Richardson je guverner jedne savezne države na američkom zapadu, međutim, nije dovoljno poznat na nacionalnoj razini. Ipak, stručnjaci kažu da bi on mogao biti demokratski kandidat koji je najbolje kvalificiran za posao predsjednika s obzirom na iskustvo koje je stekao kao bivši ministar energetike i bivši veleposlanik.

I prije negoli je službeno objavio svoju kandidaturu u svibnju, guverner New Meksika Bill Richardson priznao je da njegova nominacija nema odviše izgleda za uspjeh. Međutim, intenzivno je provodio kampanju među pristašama svoje stranke. "Ja sam sa Zapada. To je novo plodno područje za Demokratsku stranku," govorio je.

Politički analitičar Larry Sabato sa Sveučilišta Virginije kaže da će to učiniti Richardsona bitnim kandidatom na izborima u studenom sljedeće godine. "On je nepobjediv. Nevjerojatno je da to demokrati ne shvaćaju, kaže Larry Sabato, dodajući da on, ne samo da je dokazani pobjednik u državama američkog Zapada, već i njegovo hispaničko podrijetlo privlači jednu interesnu skupinu koja postaje sve snažnije izborno tijelo.

Bill Richardson rođen je u Sjedinjenim Državama, međutim njegov je otac iz Nikaragve, a majka iz Meksika. "Dok sam odrastao nisam znao jesam li Amerikanac ili Meksikanac. Znao bih sanjati na španjolskom. Povremeno bih razmišljao na engleskom," sjeća se Richardson.

Bill Richardson je izabran u Kongres 1980. godine. Kao posebni američki izaslanik, osigurao je oslobađanje talaca u nekoliko zemalja, uključujući Sjevernu Koreju i Irak, tijekom i nakon svog veleposlaničkog mandata pri Ujedinjenim narodima.

Krajem devedesetih godina Bill Richardson je postao ministar energetike u administraciji predsjednika Clintona.

"Republikanci će vam privatno priznati da ukoliko demokrati nominiraju Richardsona, izbori su gotovi. Znaju da bi izgubili od Billa Richardsona. On zauzima savršenu poziciju," kaže Larry Sabato.

U zauzimanju stavova, Richardson nije u potpunosti usvojio dogme nijedne stranke. Primjerice, njegova podrška pravu na nošenje oružja nailazi na dobar prijem u državama Zapada koje često glasuju za republikance.

Ipak što se tiče američkih vojnika u Iraku, Richardson zauzima stav tvrdolinijaša iz svoje stranke. "Sad imamo oko 160 tisuća vojnika i u to je uključeno oko 30 tisuća pojačanja upućenih u siječnju. Ja bih ih sve povukao," izjavio je.

Richardson provodi agresivnu kampanju u Iowi, saveznoj državi koja tradicionalno prva glasuje na tzv. primarnim, odnosno, stranačkim izborima. Međutim, tu se prema najnovijim anketama nalazi tek na četvrtom mjestu.

Stuart Rothenberg ugledni je politički analitičar ovdje u Washingtonu. "Njegov problem je u tome što u ovom trenutku nema slobodnog mjesta u demokratskoj utrci. 85 posto demokrata kaže da je zadovoljno s onim što se nudi," kaže Rothenberg.

Senatorica Hillary Clinton vodi u većini anketa među demokratskim glasačima, pred primarne izbore. Senator Barack Obama nalazi se na drugom mjestu. Ako ijedan od njih posustane, analitičari vjeruju da će to mjesto popuniti trećeplasirani, bivši senator John Edwards iz Sjeverne Karoline. Što se Richardsona tiče, on priznaje da mora biti bolje plasiran negoli analitičari predviđaju da će biti.

Članovi Demokratske stranke u Nevadi izaći će kao prvi na izbore u nekoj od zapadnih saveznih država. "Mora negdje pobijediti. Mora ostaviti dojam. Postiže određeni napredak u Iowi, ali još uvijek ima slabe izglede, čak ako i pobjedi u Nevadi," smatra Stuart Rothenberg.

Bill Richardson imat će prvi važan test u Iowi 3. siječnja sljedeće godine.

XS
SM
MD
LG