Linkovi

Osiguravajuće tvrtke spremne nadoknaditi štetu kalifornijskih požara


U južnoj Kaliforniji napokon je zaustavljeno širenje niza požara koji su prošlog tjedna opožarili preko dvije tisuće četvornih kilometara predgrađa išuma, uništili tisuću 800 kuća i počinili materijalnu štetu od preko milijardu dolara. Dok se gubitkom nečijeg doma u vatri, poplavi ili nekoj drugoj katastrofi ne mogu izbjeći emocionalne posljedice, osiguranjem nekretnina moguće je nadoknaditi financijski gubitak.

Prodajom od preko 450 milijardi dolara i navodnom zaradom od 65 milijardi dolara u protekloj godini, očito je da poslovanje kompanija za osiguranje nekretnina u Sjedinjenim Državama raste. Prema Robertu Hartwigu, direktoru Instituta za informacije o osiguranju iz New Yorka, to je stoga što osiguravajuće kompanije ispunjavaju osnovne i sveopće potrebe svojih klijenata: "Industrija osiguranja ljudima zaista pruža zaštitu od uobičajenih nesreća, bilo da se radi o požaru, uraganu ili olujnom vjetru. Osiguranje je uvijek spremno platiti gubitak nanesen našim osiguranicima. To se obično odnosi na njihov dom, auto, možda i privatni biznis. Za većinu ljudi, koji posjeduju vlastite domove, kuća je njihov najvredniji kapital. A u većini mjesta u svijetu, za nekoliko stotina dolara godišnje možete si osigurati dom protiv svakog tipa gubitka kojim vas majka priroda može iznenaditi. To je prava bagatela!"

Sam čin kupovanja i prodaje police osiguranja neka je vrst kockanja između vlasnika kuće i njegovog osiguravajućeg društva. Znajući da će, u slučaju štete nanesene požarom, troškovi popravka ili ponovne gradnje kuće biti pokriveni osiguranjem, kućevlasnik ugovorom “kupuje” svoj “miran san.” S druge strane, osiguravajuće društvo nada se da požara neće doći, pa tako ni do isplate klijentu. Zauzvrat, kompanija zadržava uplaćene rate osiguranika, odnosno premije.

"Uzmite primjer Kalifornije. Mi tijekom određenog vremena primamo uplate osiguranika iz cijele zemlje. Pritom smo svjesni činjenice da će se svakih nekoliko godina desiti neka katastrofa poput požara ili potresa. No, nadamo se da ćemo tijekom dužeg vremenskog perioda dobiti više novca nego što ćemo morati isplatiti kao materijalnu štetu. To predstavlja našu zaradu" - objašnjava Robert Hartwig.

Kada zbog požara dođe do oštećenja kuće, osiguranik prvo mora podnijeti prijavu štete. Jeff McCollum je glasnogovornik osiguravajućeg društva State Farm. Glasu Amerike se javio iz San Diega u Kaliforniji, gdje su prošli tjedan harali razorni požari.

Jeff McCollum: To je u suštini vrlo jednostavan postupak. Osiguranik podnese prijavu svom agentu telefonskim pozivom. Klijentima smo omogućili da zovu besplatan broj, a prijavu o šteti mogu podnijeti i putem interneta. Zatim, ako smo u mogućnosti, pošaljemo svog procijenitelja štete na mjesto nesreće. A on će izdati ček vrlo brzo nako toga, nerijetko čak i isti dan.

Adam Phillips: Nevjerojatno! Čak i ako se radi o milijun dolara?

Jeff McCollum: Naravno!

Neki su stručnjaci izrazili zabrinutost činjenicom da je materijalna šteta nakon kalifornijskih požara toliko velika da osiguravajuće kompanije neće uspjeti preuzeti gubitak bez uskraćivanja iznosa isplate ili povećanja premija. No, Robert Hartwig tvrdi da su te bojazni neopravdane: "Izgorjelo je nekoliko stotina tisuća jutara zemlje, uništeno gotovo dvije tisuće i oštećeno na tisuće kuća. Očekuje se da će to rezultirati gubitkom od milijardu do milijardu i pol dolara. Ako su osiguranja uspjela pokriti uragan Katrinu, čija je šteta – usporedbe radi – dostigla 41 milijardu dolara, onda će se sigurno moći nositi s gubicima u Kaliforniji."

Ukoliko ne bude vrlo jakih vjetrova ili ponovnog izbijanja vatre, ovogodišnji požari u Kaliforniji u očima će javnosti uskoro pasti u zaborav. Ali za tisuće ljudi koji su ostali bez svojih domova, proces oporavka je tek počeo. Ipak, za one koji su svoje nekretnine osigurali, popisivanje imovine izgubljene u požaru vjerojatno će biti manje bolan proces nego za one čiji domovi nisu bili osigurani.

XS
SM
MD
LG