Linkovi

“Bog je stvorio čovjeka, Sam Colt je ljude učinio jednakima”


U analima povijesti američkog vatrenog oružja niti jedno ime možda nije poznatije od onoga Samuela Colta, industrijalista, izumitelja i proizvođača prvog modernog revolvera. Sam Colt je izumio oružje za kojim su čeznule generacije muškaraca – revolving gun, zadivljujuće vatreno oružje za višestruko ispaljivanje. Oružje koje je ukrotilo Divlji Zapad, promijenilo način ratovanja i izmijenilo tijek povijesti svijeta.

Revolucionarno, novo oružje Sama Colta bilo je od itekako velike koristi i pljačkašima, banditima, i gerilcima i odmetnicima poput Jesseja Jamesa. Onog kobnog proljetnog dana, početkom travnja 1882., Jesse je u pojasu, koji je neobjašnjivo sa sebe skinuo i, zajedno s kaputom, na krevet odložio, nosio dva .45 revolvera – Smith&Wesson i Colt. Jesse je od revolvera živio, od revolvera poginuo, od metka iz Colta koji je samo nekoliko dana ranije svom ubojici poklonio.

“Bog je stvorio čovjeka, Sam Colt je ljude učinio jednakima,” dobro je poznata izreka inspirirana Coltovim revolverima. Inspirirana, pak, tom izrekom pojavila se i ona druga verzija, onaj slogan nakon američkog građanskog rata: “Abe Lincoln je možda i dao slobodu svim ljudima, ali Sam Colt ih je sve učinio jednakima.” Coltove inovativne doprinose industriji povjesničar oružja James Serven opisao je kao “događaje koji su oblikovali i odredili sudbinu američkog vatrenog oružja.”

Sam Colt je izumio, točnije – usavršio i popularizirao, revolver iz kojega se moglo ispaliti nekoliko puta, a da ga nije trebalo stalno puniti mecima, unaprijedio njegovu proizvodnju i kreirao masovno tržište. On sam nikad nije tvrdio da je izumio revolver, njegov je dizajn jednostavno bio praktičnija adaptacija Flintlocka, Elishe Colliera, patentiranog u Engleskoj. Prije Colta, većina pištolja izrađivala se individualno, iz njih se ispaljivalo metak po metak, na isti ih se način i punilo. Coltov revolver došao je kao dar s neba naseljenicima Zapada, bio konačna prijetnja indijanskim narodima na Velikim ravnicama.

U 19. stoljeću, ime Sama Colta bilo je sinonimno s oružjem za koje kažu “Zapad ne bi bio osvojen bez njega.” Istim riječima, istina, opisuje se i ona slavna puška – vinčesterka. Ali ovdje je riječ o Samu Coltu, revolveru i uspješnoj kompaniji istog imena, koju je Colt utemeljio u Hartfordu, savezna država Connecticut, gdje je sam i rođen, 1814. godine. Još kao dječak, samopouzdan i lakomislen, fasciniran oružjem i eksplozijama, Colt se najviše i volio igrati barutom i pištoljima i sate i sate znao provoditi čitajući znanstvena štiva, članke o izumima i izumiteljima, ljudima za koje riječ “nemoguće” nije postajala. Tako je sam i odlučio da će izumiti “nemogući” pištolj, koji će moći ispaljivati više puta, automatski, s rotacijskim bubnjem, odnosno cilindrom, koji će istodobno biti i magazin i dobavljač metaka. Koncept revolvera, reći će Colt kasnije, postao mu je sasvim jasan za putovanja brodom u Indiju, promatrajući rad kormila broda. Coltu je bilo osamnaest godina.

Da bi običan pištolj bio iznova napunjen, trebalo je 20 sekundi – opasno dugi interval za vojnike na zapadnoj granici; Indijanci su za to vrijeme šest strijela mogli odapeti. Novi je mogao primiti i šest metaka, six-shooter je bio doista revolucionarna nova stvarčica.

Godine 1836., kad su njemu bile 22 godine, Colt je imao prijavljeni patent za svoj revolver. Iduće godine, osnovao je i tvornicu za njegovu proizvodnju, u New Jerseyju. U početku nije imala uspjeha, a i njegov je revolver imao nekih defekata. Colt će svoj proizvod usavršiti, učiniti ga sigurnijim, a rat s Meksikom i ekspanzija na Zapad dovesti će do povećane potražnje za oružjem i Colt gradi novu tvornicu u Hartfordu, što od države Connecticut i čini glavnog proizvođača vatrenog oružja tijekom 19. i 20. stoljeća. Coltov revolver, a i druge vrste oružja iz tvornice poznate pod imenom Colt’s Manufacturing Company, odigrat će važne uloge u povijesnim zbivanjima u Americi, ali i dobrom dijelu svijeta. Colt je znao vrijednost marketinga i svoj će revolver reklamirati kao osnovni, neophodni dio osvajanja zapadnih teritorija. Kapetan Samuel Walker, zapovjednik novoformirane agencije za provođenje zakona na američkom Jugozapadu, pisat će Coltu: Vaši revolveri… najsavršenije su oružje u svijetu… ratoborna indijanska plemena [Apache i Comanche] i meksičke razbojnike drže podjarmljenima.

Tijekom 50-ih godina 19. stoljeća Colt nastavlja usavršavati svoj sada već slavni revolver, a njegova tvornica postaje uzor precizne proizvodnje, automatizacije i procesa integracije. Njegov je revolver sastavni dio povijesti američkog Zapada, a ime Samuela Colta ostaje neizbrisivo upisano na stranicama preko 160 godina povijesti Sjedinjenih Država. Osim vojske, koristili su ga razni drugi, s obje strane zakona - “forty-ninersi,” tragači i kopači zlata, tijekom kalifornijske “zlatne groznice,” 1849. godine, zatim bjelački naseljenici, teksaški kauboji, šerifi i odmetnici. Migracija stanovništva na zapad uvelike je doprinijela popularnosti Colta, a za odmetnike tehnološki je pomak bio jako dobar za njihov posao oružanih pljački i napada.

Samuel Colt je umro godinu dana nakon izbijanja američkog građanskog rata, u 46. godini života. Mlad i vrlo bogat. On sam nikada nije pucao iz revolvera, ili bilo kojeg drugog oružja, ni na koga. Najpoznatiji model .45 Colta, ironičnog imena Peacemaker, koji će postati oružjem izbora u vrijeme Jessejevih napada na banke, početkom 70-ih godina 19. stoljeća, legendarni revolver bez kojega neće biti niti jednog pravog westerna, Colt Manufacturing Company je proizvela 11 mjeseci nakon smrti Samuela Colta. Kompanija koju je on osnovao, 1847. godine, u Hartfordu, u Connecticutu, i danas je jedna od vodećih svjetskih proizvođača vatrenog oružja.

Manje poznato je možda da Samuelu Coltu pripadaju i zasluge u postavljanju podvodnih mina i konstrukciji prvog podvodnog kabela, potonje će biti od velike koristi onom drugom slavnom Samu – Samuelu Morseu – u polaganju telegrafskih linija. No, uspjeh Coltovih mehaničkih izuma i dotjerivanja treba više pripisati njegovom smislu za publicitet, sposobnosti da privuče pažnju javnosti, nego njihovim svojstvenim odlikama iako ni one nisu zanemarive. Sam Colt je bio jedan od prvih američkih tajkuna, kao sjajan poduzetnik znao je kako svoj proizvod ili ideju reklamirati i svijetu prodati. Ponosan, tvrdoglav i dalekovidan, Colt je bio zaseban. Željan da staro uvijek mijenja u novo, da, po vlastitim riječima, “uvijek vesla vlastitim kanuom.”

XS
SM
MD
LG