Linkovi

Znanstvenici otkrili kada i kako je virus AIDS-a prvi puta ušao u SAD


Američki znanstvenici kažu da je virus AIDS-a, koji je eksplodirao u Sjedinjenim Državama, možda stigao u zemlju nošen jednim haićanskim imigrantom, koji se zarazio u Africi.

U studiji, objavljenoj jučer u časopisu Nacionalne akademije znanosti, znanstvenici izražavaju uvjerenje da je virus AIDS-a bio unesen u zemlju kasnih šezdesetih godina prošlog stoljeća, dvanaest godina prije nego što je AIDS bio prepoznat kao specifična bolest.

Znanstvenici su proučavali arhivirane uzorke krvi i kartografirali genetske varijacije virusa. Kako kažu, ogromna je vjerojatnost da je spomenuti Haićanin bio zaražen u Africi sredinom šezdesetih, a potom, nekoliko godina kasnije, došao u Sjedinjene Države.

Ranije studije su datirale haićansko-američku vezu na sredinu sedamdesetih godina. Soj kojim je bio zaražen dotični Haićanin upravo je onaj koji je kasnije izazvao epidemiju AIDS-a izvan supsaharske Afrike.

Kada je bolest bila prvotno dijagnosticirana u Sjedinjenim Državama, 1981, među homoseksualcima, vjerovalo se da ju je donio jedan stjuard, koji se zarazio u Africi.

Znanstvenici smatraju da je AIDS već dugo bio prisutan među čimpanzama u Africi, te da je mutirao i prešao na ljude – možda one koji su jeli zaraženo meso - negdje tridesetih godina prošlog stoljeća.

XS
SM
MD
LG