Linkovi

Cristina Fernandez de Kirchner - prva argentinska predsjednica


Argentina je po prvi puta izabrala ženu za predsjednika. Cristina Fernandez de Kirchner, prva dama i senatorica, preuzet će predsjedničke ovlasti od svoga supruga, argentinskog predsjednika Nestora Kirchnera, u prosincu. Naš dopisnik predstavlja nam ženu koju neki uspoređuju s prvom damom Sjedinjenih Država, Hillary Clinton.

Prije više od 50 godina, Argentina je stvorila možda najslavniju – ili najzloglasniju – ženu-političarku: Evu Peron, ženu tadašnjeg predsjednika Juana Perona. Međutim, danas je pedesetčetverogodišnja Cristina Fernandez postigla nešto što Eva Peron, ili Evita, kako je bila poznata, nikada nije mogla ni zamisliti.

Gospođa Fernandez kaže: “Žena – predsjednik! Svi da ste se na to navikli! Znam da ste se navikli da su vam državni čelnici muškarci, ali od sada ćete se morati navići i na žene!”

Očito je da su mnogi Argentinci, osobito žene, iznimno zadovoljni ovakvim rezultatom izbora. Gabriela Villa, konobarica iz Buenos Airesa prokomentirala je to ovim riječima: “Ovo je izvrsna prilika za Argentinu budući da muškarci, koji su do sada vladali, nisu obavili dobar posao.”

Drugi se pak za sada suzdržavaju od komentara. Mnogi su primijetili da Fernandez tijekom svoje predsjedničke kampanje nikada nije definirala što namjerava učiniti kao predsjednica države, već bi uvijek govorila samo općenito o poboljšanju blagostanja i društvene pravde.

Knjigovođa Marcelo Mora kaže da on nema ništa protiv žene na vlasti ukoliko je ona sposobna dobro raditi svoj posao: “Nije važno li je predsjednik muškarac ili žena. Ako je sposobna, onda je dobrodošla da nas vodi.”

U zemlji gdje vlada tradicija dominacije muškaraca u svakom obliku politike i poslovanja, pobjeda Cristine Fernandez na izborima je, bez sumnje, povijesni događaj. Neki tvrde da je njenom usponu na vlast pomogla financijska kriza 2001. godine.

Claudia Solana, zaposlena kao turistički vodič u Buenos Airesu, kaže da je ta kriza omogućila Nestoru Kirchneru uspon na vlast te dovela do društvenih promjena u vrijeme kada su argentinske obitelji pokušavale prebroditi ekonomsku krizu.“Muškarci su morali prihvatiti činjenicu da su im žene odlazile na posao, te da su počele dobivati važnije položaje u kompanijama i sada u politici, u vladi. Rezultat toga je veće poštivanje žena od strane muškaraca na utjecajnim pozicijama.”

Cristina Fernandez potječe iz argentinske Peronističke stranke. Baš kao i Eva Peron, ona voli dizajnersku odjeću i uvijek je pomno dotjerana. No, ona dolazi iz obitelji srednje klase, daje prednost pragmatičkom dijalogu nad karizmatičnim pretjerivanjem, i ne predstavlja radikalnog zaštitnika siromašnih. Neki tvrde da je njen najveći politički adut – predsjednik Kirchner – i njena najveća odgovornost.

Čujmo mišljenje političkog savjetnika Sergia Berenszteina. “Ona je došla na vlast zahvaljujući svom suprugu, za čije je vladavine porasla zaposlenost i ekonomija, a predsjednički autoritet se oporavio. No, istovremeno, njeni glavni problemi su poslovi koje njen muž nije obavio: kontrola inflacije, borba protiv korupcije i kriminala, te pronalaženje novih izvora energije.”

Fernandez je, uz Michelle Bachelet, predsjednicu Chilea, jedina žena-čelnik jedne latino-američke zemlje. U isto vrijeme, još bi jedna žena mogla doći na vlast na američkom kontinentu: Hillary Clinton. Neki analitičari govore o mogućem savezu između ove dvije žene, ukoliko Hillary Clinton postane predsjednicom.

No, argentinski politički analitičar Rosendo Fraga nije u to baš siguran. “Ne vjerujem da će se tu stvoriti veliko prijateljstvo. Ali mislim da Cristina vjeruje da će vlada predvođena Hillary Clinton predstavljati priliku da se utemelji prijateljski bilateralni odnos sa Sjedinjenim Državama.”

Dok se predsjednik Kirchner “držao po strani,” Fernandez je već pokazala želju za službenim putovanjima i sastancima sa stranim državnim čelnicima. Jedan od glavnih ciljeva njene vanjske politike, kaže ona, bit će privlačenje većih stranih ulaganja u Argentinu.

XS
SM
MD
LG