Linkovi

Cijene nafte mijenjaju životne navike Amerikanaca


Sa sve većim cijenama nafte Amerikanci će ove zime plaćati više za grijanje što predstavlja samo najnoviji u nizu pritisaka na njihove kućne budžete. Sa sve većim izdvajanjima građani se domišljaju kako smanjiti troškove pa je tako izvjesna obitelj Kessler, koja ima troje djece na studiju, odlučila vratiti svoj terenac i umjesto toga voziti se na motociklu.

"Mjesečna rata zajma je niža i manje se troši na benzin", pojašnjava Sally Kessler, dodajući da je samo odricanjem od jutarnje kave s mlijekom uštedjela gotovo tisuću dolara godišnje. Kako kaže, ona i njen suprug uspjeli su smanjiti godišnje troškove za 40 tisuća dolara godišnje.

Stručnjaci kažu da se brojni građani odriču nepotrebnih troškova te da postaju puno praktičniji. Tako je prodaja manjih automobila – koji troše manje goriva – porasla za četiri posto u protekle tri godine. Očekuje se da će izdvajanja za renoviranje kuća i stanova ove godine pasti po prvi put u pet godina. No ako se ekonomske prognoze poboljšaju, kažu stručnjaci, nema sumnje da će ponovno doći i do povećanja potrošnje građana.

XS
SM
MD
LG