Linkovi

Godine provedene u Bijeloj kući idu u prilog Hillary Clinton


Los Angeles Times objavljuje rezultate nove ankete prema kojoj je Hillary Clinton dodatno povećala prednost pred najbližim suparnikom za osvajanje demokratske predsjedničke nominacije, senatorom iz Illinoisa Barackom Obamom. Clinton sada uživa podršku 48 posto, a Obama 17 posto birača. Od posljednje ankete koju su zajednički proveli Los Angeles Times i Bloomberg Poll, u lipnju ove godine, podrška za Hillary Clinton povećala se za 15 posto, dok se Obamina smanjila za pet posto.

Glavni razlog za ovakav trend je taj da većina demokratskih birača vidi osam godina koje je Hillary Clinton kao prva dama provela u Bijeloj kući kao nešto vrlo pozitivno. Gotovo dvije trećine demokratskih birača i pola drugih birača vjeruje da neuspješan napor reforme zdravstvenog osiguranja 1990-tih čini danas Hillary Clinton kvalificiranijom za nošenje s problemima zdravstvenog osiguranja u Sjedinjenim Državama. Pored toga, više od 70 posto demokratskih birača izjavilo je da bi voljeli vidjeti bivšeg predsjednika Billa Clinton u savjetodavnoj ulozi Hillary Clinton.

Washington Post piše o najnovijoj rupi u zakonu o financiranju javnih kampanja. Naime, zakon propisuje da individualne donacije predsjedničkim kandidatima ne mogu prijeći 2,300 dolara. U posljednje vrijeme sve su češći slučajevi da donacije na taj iznos stižu od brojne djece uključujući neku u pelenama. Washington Post navodi primjer obitelji Williams i donaciju dvogodišnjeg Elricka Williamsa senatoru Baracku Obami. I njegovi maloljetni braća i sestre te rođaci donirali su novac u kampanju senatora Obame.

Ovakvi primjeri mogu se pronaći u svim kampanjama. Američko povjerenstvo za izbore ne propisuje da donatori moraju dostaviti podatke o svojoj dobi. Nakon što su novinari Washington Posta kontaktirali kampanju senatora Obame i postavili pitanje o donacijama djece, rečeno im je da će svi takvi novčani prilozi biti vraćeni. /zb/

XS
SM
MD
LG