Linkovi

Tjedan bluegrassa u Nashvilleu


Više od šest tisuća osoba čiji je posao vezan za bluegrass glazbu nedavno se okupilo u gradu Nashvilleu na godišnjoj konferenciji i sajmu pod nazivom Svijet Bluegrassa, u organizaciji Međunarodne udruge bluegrass glazbe.

Tjedan bluegrassa u Nashvilleu sastoji se od tri odvojena dijela, četverodnevne poslovne konferencije, godišnje dodjele glazbenih nagrada i prigodnog koncerta preko vikenda pod nazivom Fan Fest. Među posjetiocima konferencije je i Jean Spivey, organizatorica glazbenog festivala u Austinu u državi Texas, koja je došla da bi odabrala izvođače na festivalu 2008 godine. Upitali smo je koji su joj se od dosad nepoznatih izvođača upali u oči.

"Zaista mi se svidio sastav The Steeldrivers, južnjački bluegrass kvintet. Ne bih znala opisati njihov stil ali mi se uistinu sviđaju."

Neki još uvijek misle da bluegrass glazbu vole samo žitelji ruralnog dijela juga Amerike. Međutim članovi udruge dolaze iz svih 50 američkih država, te 30 država svijeta. Ira Gitlin odrastao je u državi New York na sjeveru Amerike. Pitamo ga - što je njega privuklo bluegrass galzbi?

"U početku mislim da me je uglavnom privukao zvuk instrumenata, posebice bedžoa. No kad sam ušao malo dublje u to počeo sam cijeniti kao prozor u kulturno okruženje koja je drugačije od onog u kojem sam odrastao u New York Cityu. Tako sam počeo širiti moja saznanja kako izgleda život u drugim dijelovima Amerike."

Pripreme za sljedeću konferenciju koja će se održati u rujnu 2008. opet u Nashvilleu već su u tijeku, više informacija može naći na internetskoj stranici IBMA.org. U sklopu konferencije svake se večeri priređuju prigodni koncerti.

XS
SM
MD
LG