Linkovi

Senatorica Clinton povećava svoju prednost nad drugim demokratskim kandidatima


Posljednja ispitivanja javnog mnijenja ukazuju na to da senatorica Hillary Clinton povećava svoju prednost nad drugim kandidatima za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke sljedeće godine. Mnogi demokrati i politički analitičari sumnjaju da bilo tko ili bilo što može više spriječiti njeno osvajanje nominacije.

Posljednja Gallupova anketa javnog mnijenja pokazuje da Hillary Clinton uživa podršku 50 posto birača, senator iz Illinoisa Barack Obama 21 posto, a bivši senator John Edwards 13 posto. Pet preostalih demokratskih kandidata daleko zaostaje za njima. Većina političkih analitičara kaže da je Hillary na putu da osvoji nominaciju Demokratske stranke, iako proces selekcije neće započeti do siječnja.

Stephen Wayne stručnjak je za političke znanosti na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu. "U ovom trenutku to je vrlo vješto vođena kampanja i ako nastavi tim putem, osvojit će nominaciju. Podrška joj ne pada. Zapravo povećava se kako kampanja odmiče".

Senatorica Clinton poboljšala je također svoj položaj u anketama u nekim od saveznih država gdje se održavaju rani primarni, odnosno, stranački izbori. Vodi u Iowi i New Hapmshireu, dvije države u kojima tradicionalno počinje proces selekcije za obje političke stranke u siječnju. Dante Scala stručnjak je za primarne izbore u New Hampshiru sa Sveučilišta New Hampshire. "Imamo puno stabilniju utrku. Imate Hillary Clinton s velikom prednošću u ovom trenutku, a ono što mene iznenađuje je kako dobro njena kampanja odolijeva pred surovom činjenicom da je vodeći kandidat".

Međutim, unatoč prednosti u anketama koja ulijeva strahopoštovanje, Hillary Clinton ostaje na nacionalnoj razini polarizirajuća osoba. Neki demokrati brinu da neovisni glasači i umjereni republikanci neće htjeti glasovati za nju, ukoliko osvoji nominaciju Demokratska stranke. Stephen Wayne kaže da su neki od njenih stranački suparnika već postavili to pitanje tijekom kampanje. "Provode kampanju na temelju toga da tvrde kako je ona jedini demokrat kojeg se ne može izabrati – 'ima vrlo visoki negativni rejting, a ako demokrati žele pobjednika, trebaju stati uz nekoga tko nema tako visoki negativni rejting'. Ne vjerujem da će to biti vrlo dopadljiv argument aktivistima Demokratske stranke.

Hillary Clinton uspjela se obraniti od snažnog izazova senatora Obame, koji je relativno pridošlica na nacionalnoj političkoj sceni. Obama uspijeva sakupiti iste količine novca kao i ona i pokušava steći naklonost demokrata koji traže novo lice na izborima sljedeće godine. Poslušajmo povjesničara Allana Lichtmana. "Barack Obama, koji se nalazi na drugom mjestu u anketama, potaknuo je puno entuzijazma i postigao izuzetne rezultate u prikupljanju novca, međutim, još nije Amerikancima dao solidan razlog zašto da odbace Hillary Clinton. I vjerujem da postoji jedan osjećaj da on još nije u potpunosti spreman, te da je on predsjednički kandidat za budućnost, ali ne još u ovom trenutku".

Ankete ukazuju na to da su demokrati možda spremni podržati Hillary Clinton kao kandidata koji bi najbolje mogao odgovoriti na napade republikanaca na izborima sljedeće godine. Demokratska stranke će formalno nominirati svoje kandidate za predsjednika i dopredsjednika na nacionalnoj stranačkoj konvenciji koja će se održati krajem kolovoza u Denveru, u saveznoj državi Kolorado.

XS
SM
MD
LG