Linkovi

Evaluacija akupunkture u smanjivanju bolova


Akupunktura je metoda liječenja tradicionalne kineske medicine koja se izvodi ubadanjem tankih iglica u određene točke na tijelu kako bi se obnovilo ili unaprijedilo tjelesno i duhovno zdravlje osobe. U industrijskim zemljama Zapada, međutim, neki liječnici akupunkturu koriste za postizanje puno direktnijih ciljeva.

Akupunktura se već dugo vremena koristi kao jedna od metoda tretiranja bola. Studije su brojne, ali slabo dokumentirane i nekontrolirane, pa je stoga teško donositi zaključke. Zato je dr. T.J. Gan, anesteziolog i istraživač sa sveučilišta Duke, odlučio sa svojim suradnicima pažljivo analizirati rezultate drugih, usporediti ih i pokušati doći do rezultata koji imaju znanstvenu osnovu.

"Većina ovih studija nije imala veliki broj ispitanika i nisu bile baš dobro izvedene. Primjerice, većina nije imala valjane kontrolne skupine ispitanika, jer kod akupunkture je takvu grupu teško i imati. Iglicama bodeš ili ne bodeš. A ako ne bodeš, ni ne možeš očekivati nekakve rezultate. Zato smo uspjeli pronaći samo oko petnaestak studija koje su bile vrijedne naše pažnje jer su uključivale kakve-takve kontrolne skupine," kaže dr. Gan.

Gan i njegovi kolege usredotočili su se na efekte akupunkture na post-operativne bolove. Zašto im je to bilo važno? Zar nam morfij i njegovi srodnici nisu dovoljno djelotvorni kod tih pacijenata? "Morfij nije idealan lijek. Tretman je povezan sa velikim brojem nus-pojava kao što su mučnina, povraćanje, svrbež, supresija disanja, zadržavanje mokraće, osjećaj vrtoglavice, a kod starijih pacijenata i mentalna regresija," odgovara Gan.

Rezultati su pokazali da su oni pacijenti koji su se u post-operativnom razdoblju podvrgli akupunkturi, trebali daleko manju količinu opijata, a učestalost mučnine i povraćanja smanjila se na oko pola. Kod tih se pacijenata i zadržavanje mokraće smanjilo za čak tri i pol puta što je ubrzalo njihov oporavak i smanjilo broj tegoba.

Dr. Gan ističe da je akupunktura bila uspješna bez obzira na vrstu operacije. Vrijeme će sada pokazati koliko će dugo trebati da je američki liječnici prihvate kao valjani oblik terapije bola kod ljudi koji su prošli kroz operaciju.

XS
SM
MD
LG